Stanković (Narodni pokret Srbije): Mi smo dobili izbore koje oni pokušavaju da našteluju 1Đorđe Sranković (Biramo Niš): foto M. M./ATAImages

Srpska napredna stranka peca u prazno pokušavajući da manipulišu i kupe ljude iz niške opozicije kako bi prešli kod njih, ali sam siguran da se to neće desiti, rekao je danas za televiziju Nova potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Đorđe Stanković uoči sutrašnje konstitutivne sednice Skupštine Grada Niša.

Stanković je ocenio da „SNS nema ni moralne ni druge objektivne kvalitete i da bi predstavljali građane Niša“.

„Mi smo dobili izbore koje oni pokušavaju da našteluju i pitanje je na koji će način to sutra da protekne. Sumnjam da postoji većina sa njihove strane. Postoji veliko nezadovoljsto građana Niša jer ne žele da ih oni vode i svi znaju da nemaju legitimitet da predstavljaju naše građane”, dodao je on.

Na pitanje da li su izabrali dobar put borbe, Stanković kaže da su pre izbora imali više pokušaja da protestima nešto promene, ali da su se ovoga puta, zbog pravnih dokaza koje imaju odlučili da poštuju zakone i za pravnu borbu, ali da je uticaj države bio ogroman, odnosno institucija koje ne rade svoj posao kako bi trebalo.

„Prvi korak za SNS u Nišu je da pokažu i dokažu 31 odbornika, odnosno da imaju većinu. Ako se čak i sutra desi formiranje skupštine pitanje je kako će opstati i na koji način, jer osim što nemaju legitimitet i moralne mogućnosti da predstavljaju građane Niša, do sada su pokazali da nisu imali ni dobre poteze, kao ni predstavnike. Svaki njihov gradonačelnih je bio gori od prethodnog“, ocenio je Stanković.

On je, komentarišući sinoćne proteste u Beogradu i ranije širom Srbije, rekao da su protesti „dužnost svakog našeg građanina i važna tema“.

„Predstavnici Narodnog pokreta Srbije nisu organizovali protest, ali smo želeli da budemo među ljudima, jer se svi zajedno borimo za svoju zemlju”, istakao je Stanković.

On je poručio ministru Dačiću da pripadnici MUP treba da puste Ivana Bjelića i Nikolu Ristića, kao i ostale aktiviste, jer oni nisu ni za šta krivi, već su samo podržali volju naroda da ne dođe do iskopavanja litijuma i da Rio Tinto ode iz Srbije.

„Ova tema prevazilazi da li je neko za ili protiv režima. Svi se borimo za svoju zemlju, vodu, vazduh i želimo da ne postoji takva vrsta podele. Dogovor je bio da ovo bude narodni protest”, rekao je.

Na konstataciju da je premijer Vučević nazavao učesnike protesta „raspalom bandom“, Stanković ističe da je u pitanju „radikalski manir“ i da on ima potrebu da se dodovorava predsedniku Vučiću i koristi takav rečnik, jer predsednik ima ljude koji će umesto njega da kažu sve ono što on misli i dodaje da su banda jedino oni koji prodaju svoju zemlju i rade protiv sopstvenog naroda, navodi u saopštenju NPS.

„Kada rasprodajete zemlju, u ovom slučaju plodnu zemlju i kada radite u interesu stranih kompanija narod ne može da sedi i ćuti i naravno da neko mora da pokrene pobunu. Aktivisti koji su organizovali protest nisu nikakva banda već glas naroda“, naglasio je on.

Stanković ističe da je normalno i očekivano što su građani Srbije nezadovoljni, posebno ljudi iz doline Jadra koji su organizovali protest i imaju sva prava da se bune i dodaje da su među planovima za iskopavanje i delovi Srbije oko Trstenika, Niša, Vranja, odnosno da ceo koncept rudarenja može da zahvati veliki deo Srbije, a ne samo Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari