Stano potvrdio: Brisel traži od kosovskih vlasti da za deset meseci produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama 1Foto: (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je danas da Brisel traži od kosovskih vlasti da za deset meseci produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

Stano je ocenio da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, ali je istakao da je važno dati dovoljno vremena za sprovođenje tog plana, da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima i u skladu sa evropskom praksom, prenosi Kosovo onlajn.

Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadržali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Zato smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 meseci za preregistraciju. Sledeći isto rezonovanje, sada tražimo od da postojeći rok produži za deset meseci, naveo je Stano.

Ovo produženje, prema njegovim rečima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa građanima koje ta odluka pogađa.

Stano tvrdi da bi to omogućilo Kosovu da izdaje svoje lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na severu.

Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na severu Kosova, što je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost, poručio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari