Stano: EU ne isključuje mogućnost pojačanja sankcija Kosovu 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol EU Peter Stano ne isključuje mogućnost povećanja sankcija Kosovu, s obzirom na, kako kaže, jednostrane akcije koje je preuzela Kosovska vlada.

Tvrdi da se situacija nije promenila od juna prošle godine kada su iste i uvedene, te da je Priština preuzela korake koje vode sve više i više ka eskalaciji. Pozvao je ponovo kosovsku vladu da sasluša svoje zapadne partnere, kako bi ih „sprečili da razmišljaju o merama koje će razmotriti ako se situacija ne promeni“, prenosi KoSSev.

Na redovnom brifingu za medije, portparol EU Peter Stano upitan je o najnovijim dešavanjima na Kosovu, odnosno potezima koje su preuzele prištinske vlasti – hapšenje petorice Srba u Pasjanu za navodne ratne zločine, zatvaranja filijala Pošte Srbije na Severu, ali sve više najava iz Prištine da će most na Ibru, posle 25 godina, biti otvoren za saobraćaj, uprkos pozivima međunarodne zajednice da se to ne čini.

Stano potvrđuje da su mere uvedene Kosovu i dalje na snazi. Objašnjava da zemlje članice još uvek nisu odlučile kako će da postupe na osnovu izveštaja Žozepa Borelja, koji je podnet pre par nedelja.

Kaže da to nije čudno.

Podseća da su mere uvedene u junu prošle godine, „jer je bilo mnogo toga što se dešavalo a vodilo je ka eskalaciji“. Danas, smatra – nije bolje.

„Umesto koraka koji vode ka deeskalaciji, ovi ljudi preduzimaju sve više jednostranih koraka i akcija koji vode ka eskalaciji“, kaže Stano.

U pitanju su kaže, „progresivne mere“.

„Mogu da se pojačaju ili mogu da se smanje – zavisno od razvoja situacije“, kazao je Stano.

Svi zapadni partneri kosovskim vlastima govore da se ne uključuju u seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka
Ponavlja stav EU o zatvaranju filijala Pošte Srbije na Severu, ali i sve mogućem otvaranju mosta na Ibru:

„Mi smo jasno stavili do znanja naš stav partnerima na Kosovu, na mnogo načina, i kroz mnogo partnera. Nije samo Evropska unija, u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne uključuju u seriju kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka, nadamo se da će konačno čuti poruku i sprečiti nas da razmišljamo o tome koje mere ćemo razmotriti ako se situacija ne promeni“.

Inače, u današnjem obraćanju Stano nije pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu, što inače, redovno radi.

Dešavanja na Kosovu

Kossev podseća, tokom prošle nedelje zatvorene su sve filijale Pošte Srbije na Severu, sa obrazloženjem da nemaju licencu. Takođe zahuktali su se napori kosovske vlasti da posle 25 godina otvore glavni most na Ibru za saobraćaj.

Trenutno se vrše testiranja, odnosno, kako je rečeno, da li je most „stabilan za vozni saobraćaj“.

Četiri teška natovarena kamiona obrela su se danas sa južne strane glavnog mosta. Mostom već nekoliko dana krstare i kosovski ministri, pre svega Dželjalj Svečlja i Eljbert Krasnići, dok radnici sa obe strane izvode radove prefarbavanja. Opština Severna Mitrovica je uz podršku vlade u Prištini i veliko interesovanje medija danas održala javnu diskusiju o multietničkoj saradnji pri opštinskom odboru za bezbednost u zajednici i saradnji institucija i civilnog društva sa promovisanjem ove ideje.

Ipak vest dana je i hapšenje lidera Srpske Demokratije Aleksandra Arsenijevića i Stefana Veljkovića koji su na Trgu „Braća Milić“ pokušali da spreče prefarbavanje srpske trobojke. Posle nekoliko sati, oni su i pušteni.

Otvaranju mosta se u ovom trenutku protive zemlje Kvinte, EU, uključujući i KFOR, koji težište rešenja problema prebacuju na briselski dijalog i aktuelne sporazume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari