Stano: Jednostrani i nekoordinisani potezi Prištine vode ka eskalaciji situacije na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da jednostrani i nekoordinisani potezi Prištine vode ka eskalaciji situacije na Kosovu i da od vlasti u Prištini očekuje da preispita odluke.

„Očekujemo da (vlada Kosova) preispita odluke i da se pozabavi ovim problemom (poštanske usluge) u okviru dijaloga uz posredovanje EU i da izađu sa predlozima za rešenje mogućih negativnih posledica koje te odluke mogu imati na građane na severu Kosova“, izjavio je Stano.

Komentarišući zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova Stano je dodao da su Beograd i Prišitna sporazumom iz 2013. godine dogovorili da će se o pitanjima poštanskih usluga diskutovati u kasnijoj fazi dijaloga.

„Na žalost ono što je kosovska vlada juče uradila je apsolutno nekoordinisan i jednostran potez, sa veoma negativnim posledicama za stanovnike na severu Kosova. Potez je kršenje sporazuma o dijalogu“, kazao je Stano.

Portparol EU je kazao da su svi nabrojani problemi pitanja sa kojima Kosovo ima poteškoća i da je EU uvela sankcije Prištini prošle godine kao odgovor na „korake koji su vodili ka eskalaciji“.

„Sada vidimo još jednostranih poteza, još nekoordinisanih akcija, to nije zaista deeskalacija već vodi ka eskalaciji i mislim da to mora da bude veoma jasno onima koji donose takve odluke u Prištini“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari