Stano: U toku rasprave o ukidanju mera uvedenih Kosovu pre više od godinu dana 1foto Printscreen YouTube Kosovo Online

Evropska unija saopštila je da Savet nastavlja raspravu o izveštaju visokog predstavnika Đuzepa Borelja o ukidanju mera protiv Kosova, nametnutih pre više od godinu dana, prenosi RTV 21.

Što se tiče mogućnosti povećanja ovih mera, kako je EU upozorila, posle nedavnih akcija Vlade na severu, portparol EU Peter Stano nije dao konkretan odgovor, ali je za RTV 21 rekao da i dalje traže od nadležnih da se Kosovo uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno povećati tenzije, dok čekaju da se Kosovo pozabavi i reši otvorena pitanja u dijalogu uz posredovanje EU.

„Diskusije zemalja članica EU u Savetu o izveštaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahteva EU sa Kosova, se nastavljaju. Oni su interni i poverljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da eskaliraju tenzije, a očekujemo da se Kosovo pozabavi i reši otvorena pitanja u dijalogu pod posredstvom EU“, rekao je Stano za RTV 21.

Mere protiv Kosova postavljene su nakon tenzija na severu Kosova u vreme kada su izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine smešteni u kancelarije uz podršku kosovske policije. Najmanje 90 pripadnika mirovnih snaga Natoa povređeno je u sukobu sa srpskim demonstrantima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari