Stano: Žao nam je što Srpska lista ne učestvuje na izborima na severu Kosova 23. aprila 1Foto: Twitter

Potparol EU za spoljnu polituku Petar Stano rekao je danas da je EU izrazila žaljenje što Srpska lista nije iskoristila demokratsko pravo da učestvuje na izborima u četiri opštine na severu Kosova 23. aprila, piše Kosovo online prenoseći Gazetu ekspres.

„Pošto su izbori kamen temeljac demokratije, EU je uvek podvlačila važnost učešća u njima. EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na ovim dopunskim izborima“, rekao je Stano.

Stano je istakao da je izuzetno važno da se stvore bezbednosni uslovi za neometano održavanje izbora.

„Osigurati da se izbori održe u mirnim uslovima je od suštinskog značaja i pozivamo sve strane da se uzdrže“, poručuje potparol EU.

Srpska lista odlučna je da ne učestvuje na izborima za gradonačelnike i skupštine opština četiri severne opštine: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Podsetimo, Srpska lista saopštila je da je njihova odluka da ne učestvuju na predstojećim izborima posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja nad srpskim narodom, a pre svega neispunjenja njihovih jasnih zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije – formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Kosova.

Jedan od razloga što Srpska lista neće učestvovati na izborima jeste i, kako navode, lišavanje Srba svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku.

„U prethodne dve godine Srbima na Kosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Kurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu KM tablica na Kosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, „kaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću“ i izgradili protivpravno baze u tim opštinama te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Kurtijevog ministra Svečlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari