Uprkos pristanku Skupštine Opštine Štrpce da njena šestočlana delegacija u ime stanovnika Siriničke župe potpiše kolektivni ugovor s Kosovskom elektroenergetskom korporacijom i da joj preda trafostanicu, problem snabdevanja strujom ovog mesta, koje je bez električne energije mesec dana, juče nije rešen. KEK je izneo novi zahtev – traži da mu se preda u nadležnost i upravna zgrada Elektro privrede Srbije.

Bojan Savić, predsednik SO Štrpce, izjavio je za Betu da su juče radnici EPS-a ponudili direktoru KEK u Uroševcu Nizetu Rušitiju ključeve od trafostanice u Štrpcu, ali da je on odbio da ih preuzme i tražio da mu Srbi predaju i upravnu zgradu EPS u tom mestu. Savić kaže da upravnu zgradu EPS niko ne može da preda KEK, jer je smeštena u privatnoj zgradi. S druge strane, radnici EPS objašnjavaju da su pre dve godine izvršili kompletnu rekonstrukciju trafostanice, da je reč o vrednoj imovini EPS i da im nije jasno zašto niko iz Beograda ne reaguje povodom zahteva da ta imovina bude oduzeta.

Zvonko Stević, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, izjavio je za Danas da ovo Ministarstvo i Koordinacioni centar „ulažu velike napore da se u neposrednim kontaktu sa Euleksom problem snabdevanja strujom Srba u Štrpcu reši“. Stević tvrdi „u Euleksu nemaju razumevanja za rešavanje ovog pitanja“, iako je Misija EU, prema njegovim rečima „nadležna za sprovođenje plana o šest tačaka koji, između ostalog, uključuje i infrastrukturu, a samim tim i struju“.

– Stanovnici Štrpca su kolateralna žrtva desetogodišnjeg nerešavanja problema snabdevanja električnom energijom srpske zajednice na KiM, za šta odgovornost snosi i država Srbija. Problem treba sistemski rešiti za sve građane KiM. Radna grupa Vlade Srbije, u koju su uključeni i predstavnici ministarstava za KiM i energetike ponudila je Euleksu i KEK ozbiljno i racionalno rešenje, kako bi se obezbedio drugi provajder na KiM. Čekamo njihov odgovor – napominje Stević.

On kaže da je rok za odgovor Euleksa i KEK kraj ove nedelje. Stević juče nije želeo detaljnije govori o ponudi Beograda, niti je mogao da precizira da li će KEK-u biti ustupljena i uprava zgrada EPS u Štrpcu. Takođe nije odgovorio ni na pitanja Danasa da li je SO Štrpe, uz saglasnost Beograda, odlučila da preda trafostanicu i da li su tačne spekulacije da će i upravna zgrada EPS biti predata KEK. „Objekat pripada EPS i on će odlučiti“, rekao je kratko Stević.

– Žitelji Štrpca su stalno izloženi novim zahtevima KEK, koji su često preambiciozni. Na žalost, neka rešenja koja se donose na terenu su iznuđena kao što je sada slučaj – kaže za Danas Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Prema njegovom mišljenju, trajno rešenje za snabdevanje strujom Štrpca i drugih srpskih enklava na Kosovu može se naći tako što bi se osnovao poseban elektroenergetski operater koji bi bio pod kontrolom Beograda. On je dodao da bi se to preduzeće bavilo snabdevanjem i naplatom struje u srpskim enklavama, ali bi istovremeno bilo i u određenim ugovornim odnosima sa KEK. Rajaković tvrdi da srpska strana ne bi postavljala uslove ni gde bi trebalo da se nalazi sedište tog preduzeća, jer je daleko važnije da ljudi u tim područjima što pre dobiju struju. Govoreći o aktivnostima Radne grupe Vlade Srbije, koja se bavi rešavanjem ovih spornih pitanja, Rajaković ističe da je jedan od njenih osnovnih zadataka da se utvrdi šta će biti sa imovinom EPS na Kosovu koje država nema nameru da se odrekne.

 

KEK tvrdi da EPS nema sredstva na Kosovu

Viktor Bužala, portparol KEK, izjavio je za Danas da „pitanje snabdevanja Štrpca s električnom energijom još nije rešeno, jer KEK-u nisu predati svi ključevi podstanice u ovom mestu“. On napominje da je „pre početka plaćanja električne energije neophodno je da KEK ima pod svojom upravom 35 kilovoltnu podstanicu u Štrpcu, kako bi obezbedio sigurno snabdevanje strujom ovog dela Kosova“. Prema njegovim rečima, KEK će započeti potpisivanje individualnih ugovora s potrošačima i naplaćivanje struje odmah nakon preuzimanja kontrole nad ovom podstanicom. Bužala kaže da „KEK ne želi da prisvoji sredstva EPS“. On tvrdi da „EPS ne poseduje energetska sredstva na Kosovu, niti ih je posedovao“, a da je „KEK naslednik svih sredstava bivše Elektroprivrede Kosova, koju je osnovala Skupština Kosova u bivšoj Jugoslaviji“.

Euleks nema mandat

Karin Limdal, portparol Euleksa, negirala je juče za naš list da Misija EU na Kosovu ima bilo kakve veze sa problem snabdevanja električnom energijom, napominjući da je mandat Misije vezan striktno za vladavinu prava: policiju, pravosuđe i carine. U Euleksu smatraju da je za pitanje struje nadležan Unmik.

Prete zaraze i humanitarna kriza

U Opštini Štrpce bez struje je oko 13.000 Srba i 3.500 Albanaca. Od 30. juna do 11. jula restrikcije su trajale 17 sati. Struja je uključivana samo od ponoći do sedam sati ujutru, a od 11. jula KEK je isključio i tu, takozvanu „humanitarnu struju“. Meštani Štrpca i okolnih sela su zbog višenedeljnih isključenja struje ispraznili frižidere. Pojedini meštani su pakete sa hranom bacali i po okolnim putevima i potocima, pa se oseća neprijatan miris hrane koja se raspada. U Zdravstvenoj ustanovi u Štrpcu agenciji Beta je ranije rečeno da tom regionu preti humanitarna katastrofa, a da su posebno ugrožena deca i hronični bolesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari