Odbrana i poslednji dani: Basista Idola stao u zaštitu Starog savskog mosta 1Foto: Aleksandar Roknić

Navršava se danas 40 godina od kako je Stari savski mosta, koji poslednjih godina doživaljava svoje poslednje dane, postao tramvajski most. U njegovu odbranu sada je stao i basista grupe VIS Idoli Zdenko Kolar.

Danas u 17 časova organizacija „Združene inicijative i pokreti organizuje događaj povodom prvog prolaska tramvaja kroz Stari savski most.

„ZIP“ je najavio „matine žurku“ kod Starog savskog mosta, na košarkaškim terenima s novobeogradske strane, a među govornicima biće i basista Idola Zdenko Kolar.

Osim njega govornici su i predstavnici pokreta Eko straža, Aleksandar Bulatović, i inicijative „Most ostaje“ i bivši narodni poslanik Đorđe Miketić.

Događaj počinje u 17.30 „kićenjem tramvaja na mostu“.

„40 god od kada je prvi tramvaj prešao Savu, a stari most postao „tramvajski“. Super gosti, odličan muzički program i radionice za decu.
Dođite da poželimo tramvaju da nas još dugo vozi, uz parolu NEĆEŠ RUŠITI!“, napisao je na mreži „Iks“ Miketić.

Odbrana i poslednji dani: Basista Idola stao u zaštitu Starog savskog mosta 2
foto: Printscreen/YouTube/Radioaktivni komarac

On je najavio i da će među gostima biti i Dubravka Duca Marković, novinarka i TV voditeljka, kao i muzičar Milan Stanković SevdahBABY.

Podsetimo da aktuelna gradska vlast poslednjih nekoliko godina ima plan da, zbog potreba projekta Beograd na vodi, ukloni Stari savski most i na njegovom mestu izgradi novi. Da su pripreme za njegovo uklanjanje pri samom kraju, posvedočio je skoro gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je najavio da će na mestu Starog savskog, koji naziva „Starim nemačkim mostom“, a koji će biti uklonjen početkom novembra, biti izgradnjem „Novi srpski“.

On je naveo i da ne zna kakva će sudbina biti ovog mosta, s obzirom na ranije najave da bi mogao biti prenesen u neki od beogradskih parkova.

Stari savski most izgradili su nacisti tokom 1942. godine. tokom Drugog svetskog rata, da bi 1944. odlučili da ga miniraju kako bii sprečili napredovanje partizana i crvenoarmejaca u nastojanjima da oslobode Beograd. Od rušenja ga je, po jednoj verziji, spasio Miladin Zarić, učitelj iz Kosjerića, koji je zbog ovog čina oktobra ’44. godine, odlikovan.

Druga verzija kaže da su most od miniranja spasli mornari Sovjetske dunavske flotile, koji su i pored žestokog otpora Nemaca, došli do mosta i presekli kablove koji su vodili do eksploziva, a kapetan II klase Grigorij Orhipenko zbog ovoga proglašen je narodnim herojem Jugoslavije. Ovu verziju objavila je 1964. „Politika“.

Most je vremenom postao simbol prestonice, a uz Memorijalni centar „Staro sajmište“ deo je antifašističke celine u ovom delu Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari