Lider nepriznate republike Abhazije Sergej Bagapš nije juče isključio mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova.
Albanija – Albanija formalno priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je juče premijer te zemlje Sali Beriša. Albanski premijer Beriša je istakao da je Republika Albanija priznala nezavisnost Kosova još 1991.

Lider nepriznate republike Abhazije Sergej Bagapš nije juče isključio mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova.
Albanija – Albanija formalno priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, izjavio je juče premijer te zemlje Sali Beriša. Albanski premijer Beriša je istakao da je Republika Albanija priznala nezavisnost Kosova još 1991. godine, o čemu se tada izjasnio parlament.
Avganistan – Avganistan je juče, kao prva zemlja priznao nezavisnost Kosova koja je u nedelju proglašena u Prištini.
Australija – Australijski premijer Kevin Rad podržao je juče jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i najavio da će priznanje nove države ubrzo uslediti.
Azerbejdžan – Azerbejdžan je juče saopštio da neće priznati nezavisnost Kosova, ocenivši da se radi o kršenju međunarodnog prava.
Bugarska – Bugarska namerava da za nekoliko nedelja prizna nezavisnost Kosova, izjavio je juče u Briselu šef bugarske diplomatije Ivajlo Kalfin.
Čečenija – Čečenski pobunjenici koji se bore za otcepljenje od Moskve, pozdravili su juče jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, uporedivši borbu Prištine protiv Srbije sa svojom borbom protiv Moskve.
Češka – Češka neće oklevati sa priznavanjem nezavisnosti Kosova, ali želi neko vreme da prati da li se nova država ponaša pristojno, rekao šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.
Francuska – Francuska je najavila da će priznati nezavisnost Kosova, izjavio je u Briselu šef francuske diplomatije Bernar Kušner.
Grčka – Grčka će se izjasniti o pitanju nezavisnosti Kosova „u kasnijoj fazi“, rekla je juče grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani.
Gruzija – Gruzija se ne priprema da prizna nezavisnost Kosova, rekao je juče gruzijski ministar spoljnih poslova David Bakradze.
Holandija – Holandija neće brzopleto donositi odluku o diplomatskom priznavanju nove države, a jednostrana deklaracija kojom je Kosovo proglasilo nezavisnost stvorila je „novu realnost na terenu“, izjavio je šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen.
Hrvatska – Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je juče da će Hrvatska „biti deo velikog dela članica EU koje će priznati Kosovo“, ali da u ovom trenutku ne može da kaže kada će se to dogoditi.
Indonezija – ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova i izražava nadu da to neće dovesti do novih tenzija i konflikata na Balkanu.
Japan – Vlada Japana namerava da prizna nezavisnost Kosova, pošto se uveri da ono kao država ispunjava uslove.
Južna Osetija – Lider Južne Osetije Eruard Kokojti rekao je na konferenciji za novinare da zapadne zemlje odbijaju da priznaju njihovu nezavisnost zbog tesne saradnje sa Rusijom.
Kina – Kina je izrazila „duboku zabrinutost“ zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i pozvala obe strane da nastave pregovore.
Kipar – Kipar je odlučno izneo svoje protivljenje jednostranom proglašenju samostalnosti Kosova.
Mađarska – Mađarska namerava da prizna nezavisnost Kosova, ali ne želi da naruši odnose sa Srbijom, rekla je juče mađarska ministarka spoljnih poslova Kinga Genc.
Moldavija – Moldavija je juče osudila jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i izrazila duboku zabrinutost zbog mogućeg priznavanja te odluke. Vlasti njene separatističke republike Pridnjestrovlje ukazuju da treba da bude preispitan niz dokumenata iz međunarodnog prava.
Novi Zeland – Novi Zeland neće priznati ni negirati nezavisnost Kosova, rekla je juče novozelandska premijerka Helen Klark.
Poljska – Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski predložio je juče poljskoj vladi da prizna nezavisnost Kosova, javljaju poljski mediji. Predlog će se danas naći na dnevnom redu zasedanja vlade.
Ruska Federacija – Parlament ove države osudio je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova kao nelegitimno i kao kršenje jednog od osnovnih principa međunarodnog prava
Rumunija – Rumunski parlament usvojio je sinoć deklaraciju kojom će potvrditi stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Slovačka – „Slovačka za sada ne vidi mogućnost da prizna Kosovo“, ponovio je juče šef slovačke diplomatije Jan Kubiš stav njegove zemlje.
Severni Kipar – Severni Kipar pozdravio je proglašenje nezavisnosti Kosova, rekao je predsednik Turske republike Severni Kipar Mehmet Ali Talat.
Sri Lanka – Sri Lanka, koja se već 25 godina bori protiv pobune tamilskih separatista, izrazila je zabrinutost zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosovo rekavši da time može da se stvori presedan za druge delove sveta.
Španija – Španija neće priznati nezavisnost Kosova, saopštio je juče u Briselu šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos
Tajvan – Tajvan je juče pozdravio proglašenje nezavisnosti Kosova što je odmah izazvalo osudu Kine koja je rekla da Tajvan ne ispunjava kriterijume da priznaje druge države.
Turska- Turska je odlučila da prizna nezavisnost Kosova, rekao je juče turski ministar spoljnih poslova Ali Babakan, dan pošto je kosovski parlament jednostrano proglasio nezavisnost.
Ukrajina – Ukrajina smatra da situacija oko Kosova ne predstavlja presedan, ali se nije otvoreno izjasnila da li će priznati nezavisnost Kosova ili ne.
Vijetnam – ova nestalna članica Saveta bezbednosti UN, saopštila je juče da se suprotstavlja jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i da će se time iskomplikovati situacija na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari