NASTAVAK S 1. STRANE
– Drugo je pitanje da li je Tadić sposoban da formira parlamentarnu većinu koja bi vodila drugačiju politiku, u šta sumnjam. On jeste pobedio, ali ne samo glasovima DS, nego i manjina, kao i na strahu od radikala i najpre treba da proveri svoju snagu na lokalnim i parlamentarnim izborima.

NASTAVAK S 1. STRANE
– Drugo je pitanje da li je Tadić sposoban da formira parlamentarnu većinu koja bi vodila drugačiju politiku, u šta sumnjam. On jeste pobedio, ali ne samo glasovima DS, nego i manjina, kao i na strahu od radikala i najpre treba da proveri svoju snagu na lokalnim i parlamentarnim izborima. U opticaju je i spekulacija da bi Tadić, ojačan pobedom na predsedničkim izborima, mogao da utiče na prihvatanje podele za godinu ili dve, kao rešenja za KIM. Kako podela nije moguća – moguća je samo razmena teritorija, ne verujem da bi Tadić mogao da obezbedi političku podršku da Bujanovac, Medveđu i Preševo zameni za severni deo KIM – objašnjava Janjić.

BEĆIRI: Izbori kao u bilo kojoj susednoj zemlji

Priština, Moskva, Bukurešt, Beograd – Portparol i savetnik za medije predsednika Kosova Džavit Bećiri izjavio je za naš list da rezultati predsedničkih izbora u Srbiji nemaju nikakav uticaj na planove Prištine za proglašenje nezavisnosti Kosova. „Za nas su to izbori kao u bilo kojoj drugog susednoj zemlji. Mi imamo svoju agendu i želimo da se saglasno volji naroda Kosova proces rešavanja statusa privede kraju“, kaže Bećiri, koji juče nije mogao da potvrdi najave da će zvaničnici u Prištini do 18. februara pozvati misiju EU. On napominje da je „reč o procesu i da nije mudro najavljivati datume“. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići najavio je juče u Prištini da će kosovski parlament tokom februara proglasiti nezavisnost, ali ni on nije precizirao tačan datum. „Francuska se raduje rezultatima predsedničkih izbora u Srbiji, ali smatra da je nezavisnost Kosova neizbežna“, izjavio je juče u Bukureštu francuski predsednik Nikola Sarkozi. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, Sarkozi je rekao da Francuska želi da uputi umirujuću poruku Srbiji da je njeno mesto u EU, ukoliko ispuni uslove za to. Rumunski predsednik Basesku odmah je reagovao na tu izjavu rekavši da je Rumunija lojalan partner EU, ali da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Prema najavama Konstantina Kosačova, predsednika Komiteta Državne dume za spoljnu politiku, Rusija će se potruditi da blokira međunarodno priznavanje Kosova, ukoliko kosovske vlasti jednostrano proglase nezavisnost. „Što se tiče OEBS, tamo je na snazi pravilo konsenzusa, što znači da Rusija može da blokira i ulazak Kosova u OEBS“, rekao je Kosačov juže za RIA Novosti.

On tvrdi da Tadićev reizbor neće suštinski uticati na proces rešavanja budućeg statusa KIM, jer će „Priština do 18. februara uputiti poziv misiji EU da dođe na KIM, za šta će generalni sekretar UN potvrditi da postoji uporište u Rezoluciji 1244“. Prema Janjićevim rečima, u roku od 120 dana od najavljenog 18. februara, Priština će doneti ustav Kosova i proglasiti nezavisnost, što „idealno odgovara Bušovoj administraciji u izbornoj borbi protiv demokrata“.

SAMARDŽIĆ: Opasnost od proglašenja nezavisnosti

Beograd – Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić upozorio je juče, tokom posete Metohiji na skupu u Velikoj Hoči da postoji realna opasnost da Kosovo proglasi nezavisnost i da je neke države priznaju. „Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo, već će pomoći da se u sredinama u kojima žive Srbi i u kojima su srpske svetinje stvore uslovi za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Samardžić. On je tokom jučerašnje posete Metohiji poručio je tamošnjim Srbima da će Srbija ostati uz njih ma šta se u budućnosti događalo i Srbima u Orahovcu i Velikoj Hoči obećao da će Srbija ulagati u njihove sredine i otvoriti nova radna mesta, kako bi opstali na tim prostorima.

– Od ovog plana nikad se nije odustalo, a delimična odgovornost za to što je o njemu srpska javnost delimično obaveštena jeste i na Borisu Tadiću, koji će morati da objasni zašto je žurio na predsedničke izbore, a nije sačuvao KIM, kako je obećao što bi, ukoliko se kriza produbi moglo da dovede i do ustavnih promena – procenjuje Dušan Janjić.
Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština i naselja na KIM, član državnog tima za pregovore o KIM i funkcioner DSS, smatra da će izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije „olakšati Zapadu da realizuje plan o stvaranju druge albanske države na Balkanu, protiv koga je stari-novi predsednik samo verbalno protiv, a zapravo se zalaže za ideju teritorije za razvoj“.
– Najave da bi, da je izabran Nikolić, Zapad odmah priznao proglašenu nezavisnost KIM samo su izgovor, jer je Zapadu bilo važno ko će komandovati vojskom. Zahvaljujući pobedi Tadića znaju da neće biti ni nekog velikog reagovanja vojske, ni njenog povratka na KIM u slučaju proglašenja nezavisne kosovske države. I predsednik Republike i njegov ministar odbrane su to najavili. Zapad je svestan da bi Nikolić odlučnije reagovao – izjavio je naš list Marko Jakšić.
On napominje da „Tadić sad ima vruć krompir u rukama, jer je na njemu da izbalansira između evropskog puta i EU koja želi da Srbiji uzme KIM“. Prema Jakšićevim rečima, Srbiju očekuju „burni događaji“, a na predsedniku Srbije je da „pokaže veštinu i mudrost kad na proveru dođu priče da su članstvo Srbije u EU i kosovsko pitanje dva paralelna procesa“. Ukoliko Evropska unija uputi svoju misiju na KIM, Jakšić najavljuje da će kosovski Srbi tražiti od države, pre svih vlade i parlamenta da se o tome izjasne“, ali da će „na ispitu biti i novi predsednik koji tvrdi da je Srbija osvojila Evropu na ovim predsedničkim izborima“.
Goran Bogdanović, funkcioner DS na KIM i član državnog pregovaračkog tima, kaže za naš list da predsednik Tadić nema čarobni štapić da spreči nezavisnost KIM, ali da njegov uticaj, kredibilitet, diplomatski i pregovarački napori doprinose da međunarodna zajednica shvati suštinu problema i opasnost koja preti od jednostranih poteza“. Tadićevom pobedom, smatra Bogdanović, „Srbija je pokazala da je demokratska država, spremna za evropske integracije, a da – što je najvažnije – niko nije spreman da se odrekne KIM“.
– Ne znam šta Zapadu olakšava Tadićev izbor za predsednika. Tačno je da je on izjavio da u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti vojska neće intervenisati na KIM. Izvesno je da Beograd neće dopustiti da se na KIM ponovi 17. mart 2004. Predsednik, ministri odbrane i spoljnih poslova imaju intenzivne aktivnosti u saradnji s međunarodnom zajednicom, Kforom i Unmikom da se obezbedi srpska zajednica. Naša vojska i policija mogu da se vrate na KIM samo uz odobrenje Kfora – objašnjava Bogdanović.
Prema oceni Rade Trajković, predsednice IO Srpskog nacionalnog veća KIM, pobedom na predsedničkim izborima Tadić je stekao „dovoljan politički, demokratski kapacitet i kredibilitet u međunarodnoj zajednici da problem albanske zajednice u Srbiji rešava na drukčiji način od dosadašnjeg, a u saradnji sa SAD, EU i Rusijom“. Upitana zašto kredibilitet i potencijal koji je Tadić imao u prvom mandatu nije uticao na tok rešavanja statusa KIM, Rada Trajković kaže da „odgovornost za pregovore snosi ceo pregovarački tim“, ali da su poslednjim izjašnjavanjem građani Srbije pokazali svoje opredeljenje za demokratiju, a da je na Tadiću i Koštunici, koji se dosad javno nisu sukobili oko KIM, da nađu zajednički jezik“
– Tadićevom pobedom nije poražen Koštunica, niti je Nikolić na izborima bio ekspozitura ruske obaveštajne službe. Ne bih dovodila u pitanje niti Tadićev patriotizam, niti Koštuničino opredeljenje za evropske integracije. Da bi nas međunarodna zajednica bolje i lakše razumela, na Beogradu je sad, da umesto neubedljivog projekta očuvanja integriteta države bez saradnje i komunikacije sa Albancima ponudi projekat potpune integracije Albanaca u politički sistem Srbije – kaže za Danas Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari