– Srbiji ne preti bankrot i kada to kažemo, govorimo istinu. Za razliku od naših prethodnika, ova vlada istinu ne uvija u ružičaste mašnice. Važno je da građani Srbije znaju da ova vlada ne razmišlja o tome da li da spreči bankrot, jer smo to obavili kada smo je napravili, već o tome kako da efikasnije pokrenemo privredne aktivnosti – kaže za Danas Zorana Mihajlović, ministarka energetike.


Za Mihajlovićevu ekonomska politika nije samo pitanje štednje jer, na primer, racionalizacija troškova održavanja u energetici može da se vrati kao bumerang. Kako kaže, „u javnim preduzećima, a posebno ako su gubitaši, mora doći do smanjenja svega što nije prioritet, poput troškova reprezentacije, sitnih nabavki, putovanja“.

Upitana da li bi među antikriznim merama moglo da bude zamrzavanje plata i penzija, ili kao što predlaže Mlađan Dinkić smanjenje zarada u administraciji, pa čak i u javnim preduzećima, ministarka energetike kaže da bi ministar finansija trebalo da predloži paket mera, jer samo jedna ne može biti dovoljna. „Zamrzavanje plata i penzija može biti samo deo seta mera koje su same po sebi kratkoročne. Među dugoročnijim merama je sprovođenje fiskalne discipline kroz efikasniji rad Poreske uprave, pokretanje privredne i investicione aktivnosti, a posebno je regulisanje priče sa preduzećima u restrukturiranju i reformisanje javnog sektora. U zemljama EU zaposleni u javnom sektoru i državnim preduzećima imaju plate koje su niže od plata u privatnom sektoru, jer se računa da imaju posebne pogodnosti – redovne plate i sigurno radno mesto“, ukazuje Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari