Stefan Janjić preneo ambasadorki zabrinutost zbog litijuma 1Foto: Printskrin Paralament Srbija

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Švedskom Stefan Janjić danas je u razgovaru s ambasadorkom Švedske u Beogradu Šarlotom Samelini izrazio zabinutost zbog mogućeg rudarenja litijuma i ukazao na opasnost od korupcije u pogledu donošenja odluke o iskopavanju, ali i lošu reputaciju kompanije Rio Tinto u svetu.

Janjić je rekao da je veliki broj građana u Srbiji protiv kopanja litijuma, podsetivši da su to i pokazali masovnim okupljanjima na protestima održanim tokom godine, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Deo stručne javnosti je protiv iskopavanja litijuma, jer je jadarit jedinstveni mineral, niko nije radio ekstrakciju litijuma na takav način, te ne postoje iskustva niti garancije da će to biti bezbedno, rekao je Janjić koji je iz poslaničke grupe Srbija centar.

Ambasadorka Samelini rekla je da smatra da je veliki broj informacija u vezi sa kopanjem litijuma, koje se pronose kroz javnost, neistinita i da je neophodno građane detaljno upoznati sa relevantnim činjenicama.

Ona je navela da nema prostora za zabrinutost jer, govoreći kroz iskustvo Švedske koja je svojevremeno započinjala rudarenje gvožđa, svakom projektu tih razmera prethodi pripremna procedura koja traje i do 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari