Stefan Jovanović (NS) pozvao Savet Evrope da odbije prijem Kosova 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović pozvao je danas u Strazburu Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope (SE) da „ostane čvrsta u odbijanju pokušaja samoproglašenog Kosova da postane član Saveta Evrope“.

„Oni koji krše teritorijalni integritet suverenih država, ne bi trebalo da budu prihvaćeni u organizacije posvećene zaštiti tih principa“, rekao je on.

Tokom diskusije u Parlamentarnoj skupštini SE pod naslovom „Tenzije između Prištine i Beograda“, Jvanović je rekao da, „uprkos napadima i maltretiranju Srba, privremene vlasti u Prištini nastavljaju da teže ka članstvu u Savetu Evrope“ i da je „Priština, štaviše, jednostranim aktom secesije 2008. godine grubo prekršila demokratski Ustav Srbije i Rezoluciju1244 Saveta bezbednosti UN“.

Jovanović je kao primer odnosa Kosova prema Srbima naveo kampanju uz podršku vlasti u Prištini za bojkot proizvoda iz Srbije, a u reklami za to je prikazano da se u svakom pakovanju keksa i slatkiša proizvedenih u Srbiji, nalaze i meci, što, kak je rekao, „izaziva šok i gađenje kupaca“.

„Privremene vlasti u Prištini šalju jasnu poruku: ‘Srbima ovde nije mesto’ tako što neprekidno prikazuju Srbe i proizvode iz Srbije kao centar sveg zla. Kampanje protiv Srba se vode gotovo svakodnevno i postale su uobičajene“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da su „tenzije koje u poslednje vreme vladaju između Beograda i Prištine, direktna posledica jednostranih akcija secesionističke vlasti u Prištini, čije odluke nastavljaju da ugrožavaju Srbe na Kosovu i Metohiji“.

Ukazao je da su Srbi na Kosovu i Metohiji jedna od najugroženijih etničkih grupa u Evropi i da su 2022. godine bila „164 slučaja nasilja i maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji, a samo u prvih 15 dana januara ove godine zabeleženo je 10 napada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari