Analizirali smo sve što je rečeno, naša zemlja je jako dobra razumela poruku koju nam je uputio član predsedništva BiH Bakir Izetbegović i svakako da to nismo doživeli kao nešto blagonaklono i dobrosusedsko, rekao je ministar Nebojša Stefanović nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Stefanović, koji je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, nije želeo da iznosi detalje te analize izjava, kao ni mere koje će Srbija da preduzme.

Svakako da to nismo doživeli kao nešto pozitivno i dobrosusedsko, izjave Izetbegovića, kao jednog od nosilaca vlasti u BiH, pokazuju njegovu iskrenu nameru i šta je to što on želi, naveo je.

„Ne možemo da gledamo na to blagonaklono, jer se radi o našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu“, kaže.

Ministar je dodao da je cilj Srbije da sa BiH gradi najbolje moguće odnose: „Hoćemo da razgovaramo sa svima u regionu u vezi sa svim što je potrebno da se očuva mir“.

Poštujemo teritorijalni integritet svih susednih zemalja i tako ćemo i dalje nastaviti, naveo je. Ministar je ocenio da su izjave predstavnika vlasti Srbije bile odmerene, i da nijedna nije pokazala da Srbija ne poštuje integritet BiH.

Kako je rekao, prvi put jasno su izneseni stavovi kojim je jedan od ključnih političkih faktora BIH rekao da su njegova nadanja da Kosovo bude priznato.

Savet za nacionalnu bezbednost razmatrao je više tačaka na dnevnom redu danas, a odnose se na nastavak opremanja i bolje organizacije naših snaga bezbednosti, rekao je ministar.

Dogovoreno je da se dogodine investira više novca u pojačanje snage policije, u novu opremu i naoružanje, i sve ono što se tiče modernizacije borbenih i oklopnih vozila, kao i to da država više uloži u standard naših pripadnika snaga bezbednosti, naveo je.

Stefanović je rekao da je predloženo formiranje radne grupe koja će se baviti stambenim pitanjima pripadnika snaga bezbednosti. Razgovaralo se i o tome da se naredne godine pokrene izgradnja stanova po beneficiranim cenama za njih.

Predsednik Srbije je obavestio Savet o stanju u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i pregovoirma koji se vode u okviru briselskog dijaloga, dodao je.

„Uradili smo analizu situacije bezbednosti u regionu, i svega onog što se dešava u državama oko nas, a da se odnosi na bezbezbednost naše države… Mi želimo da očuvamo mir i bezbednost naše zemlje, što ostaje jedan od najvažnijih prioriteta“, rekao je.

Istakao je da će se pojačano pratiti sve izjave i poteze koji mogu da se povuku iz zemalja oko nas.

Govoreći o BIH kaže da se očekuje poseta zvaničnika i sporazum o razgraničenju, a dodao je i da slede posete predstavnika Bugarske, Rumunije i Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari