Stefanović: Izveštaj EK potvrdio da je Srbija oteta država 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde , smatra da je nacrt novog Izveštaja Evropske komisije za Srbiju još jednom potvrdio da je Srbija oteta država u kojoj cvetaju korupcija i kriminal i da ne postoji spremnost Evropske komisije da izvrši pritisak na nenardoni, nedemokratski i kriminalizovani režim Aleksandra Vučića

Portal European Western Balkans imao je uvid u nacrte zaključaka godišnjeg izveštaja EK, koji će danas biti predstavljen u Strazburu.

Prema Stefanovićevim rečima, u Srbiji koja je oteta i u kjoj cvetaju kriminal i korupcija, nema vladavine prava, nezavisni mediji su izloženi različitim vrstama pritisaka, a sloboda govora i političkog delovanja se uskraćuje kroz progon neistomišljenika.

– To je praktično dijagnoza stanja društva u Srbiji koju već duže vreme u svojim izveštajima ponavlja Evropska komisija. Druga činjenica koja se vidi u ovom izveštaju je da ne postoji spremnost Evropske komisije da izvrši pritisak na nenardoni, nedemokratski i kriminalizovani režim Aleksandra Vučića. Umesto konkretne osude ili pritisaka evro-komesari uporno ponavljaju da je Srbija napravila „izvesni napredak“. Kao nagradu za taj nevidljivi napredak građani Srbije su nakon 18 meseci čekanja na nastavak procesa pridruženja koji je bio u blokadi dobili otvaranje dva klastera u oblasti ekologije i energetike – navodi on, a saopštava SSP.

Prema njegovim rečima, ovo bi moglo da bude jako važno za građane Srbije kada bi dovelo do zaustavljanje uvoza najprljavijih tehnologija iz Kine zbog kojih je vazduh u Srbiji među najzagađenijim na svetu ili obustavljanje projekta iskopavanja litijuma tehnologijom koja bi trajno uništila našu životnu sredinu.

– Ovo bi takođe moglo da bude veoma značajno kada bi značilo stopiranje „otimanja“ energetskog sektora i njegovu prodaju vanevropskim energetskim igračima. Ovaj režim će sve ove zahteve, interes građana i evropske standarde ignorisati i otvaranje klastera upotrebiti kao paravan za nastavak pljačke i ostanak na vlasti. Kada se i to desi Evropska komisija će i zvanično postati saučesnik režima koji ubija Evropsku perspektivu Srbije i imaće obavezu da građanima Srbije, ali i Evrope da objasni zašto je to uradila – smatra Stefanović.

Kako dodaje, za SSP nema dileme i kompromisa oko vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv kriminala i korupcije, razvoja demokratije i očuvanja životne sredine.

– To su za nas evropske vrednosti na kojima treba da počiva moderna Srbija. Mi ćemo se za te vrednosti zajedno sa našim političkim partnerima i narodom boriti sa ili bez pomoći birokratije EU. I mi ćemo pobediti – zaključuje Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari