Predsednici četiri srpske opštine na severu KiM trebalo bi da, kako Danas nezvanično saznaje, sutra u Leposaviću razgovaraju sa šefom tima Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom Borislavom Stefanovićem. Sa predstavnicima opština i načelnikom Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenkom Nedeljković juče pre podne u Zvečanu sastao se ministar za KiM Goran Bogdanović, koji ih je obavestio o detaljima razgovora koje su prošlog petka u Beogradu on i Stefanović vodili s posrednikom EU u briselskom dijalogu Robertom Kuperom.


Stefanović je posle susreta s Kuperom prošlog petka javno zatražio hitan sastanak sa predsednicima opština. Izvori Danasa navode da je jučerašnji sastanak u Zvečanu bio neka vrsta pripreme za susret lokalnih funkcionera i Stefanovića, kako bi se „ispeglala“ njihova ranija neslaganja zbog prihvatanja kosovskog carinskog pečata i povodom sporazuma o prevazilaženju krize na severu KiM krajem jula, koji su Beograd i Priština sklopili uz posredstvo Kfora.

U visokim državnim krugovima spekuliše se da je predlogom o kojem su krajem prošle nedelje razgovarali Kuper i Stefanović predviđeno da na prelazima, uz sadašnji sastav budu i srpski carinici – po principu jedan Srbin i jedan Albanac. Predstavnici Srba sa severa ranije su ocenili da je takvo rešenje za njih neprihvatljivo ukoliko srpski carinici budu na platnom spisku Prištine i rade za institucije samoproglašene kosovske države.

Kako naš list nezvanično saznaje, predstavnici četiri srpske opštine i juče na sastanku sa Bogdanovićem insistirali su na sprovođenju odluka Skupštine Srbije od 30. jula o vraćanju stanja na terenu kakvo je bilo pre akcije kosovskih specijalaca 25. jula. Za svako drugačije rešenje traže sazivanje nove sednice srpskog parlamenta na kojoj bi se donele nove odluke.

Radenko Nedeljković izjavio je tokom vikenda da su „predstavnici četiri opštine sa severa KiM tražili od Stefanovića da pre sastanka sa Kuperom i prihvatanja bilo kakvog predloga Beograda prvo postigne dogovor sa predstavnicima Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića“. Nedeljković je najavio da Srbi „neće prihvatiti postavljanje carine na prelazima Brnjak i Jarinje, niti ideju da administrativni prelazi prerastu u granice i modalitete u vidu podele prihoda od carina ili postavljanja mešovitih carinskih ekipa“.

Borislav Stefanović izjavio je za Danas da „još postoji manevarski prostor za postizanje saglasnosti između Srba sa severa KiM i države“. Stefanović negira da bi dijalog s Prištinom mogao da se nastavi 14. oktobra, kako je najavila njegova prištinska koleginica Edita Tahiri. On tvrdi da je to „jedna od njenih ideja“ jer „u razgovoru s Kuperom prošlog petka u Beogradu nije bilo reči o datumu nastavka tehničkog dijaloga“.

Edita Tahiri izjavila je da će danas na sastanku s Kuperom u Prištini biti potvrđen predlog da se dijalog u Briselu nastavi 14. oktobra. Prema njenim rečima, Kuper će obavestiti predstavnike Kosova o razgovorima vođenim u Beogradu i stavovima predstavnika Srbije. Tahiri insistira da Priština može da vodi „samo dijalog o tehničkim pitanjima, a ne i o političkim temama“. Ona ukazuje i na stav Sjedinjenih Država i EU da se ne može menjati priroda razgovora, prenose agencije.

Novi uslovi za Srbiju?

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio juče da pojedine zemlje pokušavaju da ubede druge članice EU da se Srbiji postave dodatni uslovi i za dobijanje statusa kandidata. Đelić je rekao i da „očekuje listu dodatnih uslova za datum početka pregovora sa EU“, prenosi Beta. Prištinski dnevnik Ekspres najavljuje da će „velike sile koje podržavaju kosovsku nezavisnost narednih dana preduzeti konkretnu akciju kako bi sprečile da Srbija dobije status kandidata za EU ako ne povuče svoje institucije sa severa Kosova“. Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je „realno očekivati da će EK za nekoliko dana doneti pozitivno mišljenje i preporuku“ da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, javlja Radio Slobodna Evropa.

Vlasi: Nastavak „miloševićevske“ politike

Azem Vlasi, politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner, smatra da će Srbija najbolje pomoći kosovskim Srbima ukoliko prizna nezavisnost Kosova, prenosi novosadski Dnevnik. Vlasi tvrdi da aktuelna vlast u Srbiji nastavlja „miloševićevsku“ politiku prema Kosovu i da je Beograd „uzbunio“ jedan broj Srba na severnom delu Kosova da se barikadama i drugim „odmetničkim metodama“ protive normalnoj integraciji u kosovski ustavni poredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari