Stefanović sa ministarkom odbrane Španije o unapređenju saradnje 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/MO

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović počeo je zvaničnu posetu Španiji sastankom sa ministarkom odbrane Margaritom Robles u Madridu.

Robles i Stefanović razgovarali su o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je na sastanku izrazio zadovoljstvo nivoom saradnje u oblasti odbrane i opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji i u domenu vojne industrije, a ukazao je i na značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Stefanović je rekao da srpski narod „zaista duboko ceni prijateljstvo španskog naroda“ i izrazio zahvalnost na „snažnoj podršci“ u procesu evrointegracija i za „principijelan i konzistentan stav“ koji Španija ima po pitanju nepriznavanja Kosova, navodi se u saopštenju.

„Želim da istaknem i da Srbija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Španije“, rekao je Stefanović.

Ministarka Robles je kazala da stav Španije o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen i da Madrid nastavlja da snažno podržava zahteve Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, navodi se.

Ona se saglasila sa Stefanovićem da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u odbrambenoj industriji, navodeći da je Španija opredeljena i za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama i za intenziviranje vojno-vojne saradnje.

Dodala je da Španija Srbiju smatra „ključnom zemljom“ Zapadnog Balkana i da će nastaviti da joj pruža „snažnu podršku“ na putu ka EU.

Nakon sastanka dvoje ministara, zvaničnici dve zemlje potpisali su Pismo o namerama Ministarstva odbrane Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Španije o pružanju podrške i pomoći prilikom te nabavke.

Dokument će omogućiti nastavak započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, uključujući planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Pismo o namerama potpisali su pomoćnik ministra odbrane Srbije za materijalne resurse Nenad Miloradović i nacionalni direktor Španije za naoružanje Santjago Ramon Gonsales Gomes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari