Stefanović: Srbija veoma zadovoljna rezultatima učešća u Partnerstvu za mir 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas na seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a u Beogradu da je Srbija veoma zadovoljna rezultatima učešća u programu Partnerstvo za mir i da je taj okvir saradnje za nju optimalan, jer ne teži članstvu u alijansi.

Na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, čiji je domaćin Skupština Srbije, Stefanović je rekao da takva pozicija Srbije dolazi od njene strateške opredeljenosti ka vojnoj neutralnosti, ali i spremnosti i otvorenosti za saradnju do nivoa koji obezbeđuje suprotstavljanje svim savremenim bezbednosnim izazovima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Mi veoma cenimo saradnju sa Parlamentarnom skupštinom NATO-a, veoma smo aktivni u njoj i u tome vidimo zaista važan deo naše ukupne saradnje sa NATO-om, koja je intenzivna na mnogo nivoa, a naročito na nivou naših parlamentaraca“, kazao je Stefanović.

Naveo je da je prošlo 15 godina otkako je Srbija postala deo programa Partnerstvo za mir i dodao da je tim oblikom saradnje ostvarila interese koji se tiču očuvanja bezbednosti i stabilnosti regiona, kao i reformi i unapređenja sistema odbrane, stoji u saopštenju.

„Srbija je posvećena konstantnom unapređenju svog sistema odbrane i to je jedan od temelja njene ukupne državne politike. Ponosni smo na stalnu modernizaciju naših oružanih snaga i povećanje svih naših odbrambenih kapaciteta, zato što time pokazujemo odgovornost prema očuvanju nacionalne i kolektivne bezbednosti i stabilnosti“, rekao je ministar odbrane.

Stefanović je visoko ocenio saradnju sa Kforom i zatražio od te misije predvođene NATO-om „da upotrebi sav svoj autoritet da blagovremeno spreči bilo kakavu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju“ snaga bezbednosti iz Prištine, usmerenu ka Srbima na Kosovu.

On je naveo da odluke vlasti u Prištini „često predstavljaju istinsku pretnju po bezbednost“ ne samo na Kosovu, nego i u celom regionu.

„Najizloženiji takvom avanturističkom ponašanju su pre svega Srbi koji žive u našoj južnoj pokrajini i koji danas ne mogu da budu spokojni za svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica i svoje imovine. Prištinske vlasti su jedini i isključivi faktor koji pod stalnom napetošću drži srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, preduzima akcije mimo svih međunarodnih odluka i dogovora, ugrožavajući na taj način i širu bezbednosnu sliku, na regionalnom nivou“, rekao je Stefanović.

On je još jednom iskazao punu spremnost Srbije za dalju saradnju u okviru Partnerstva za mir, ističući da je ta saradnja „u najboljem interesu“ Beograda, ali i u interesu ukupne bezbednosti ovog dela Evrope, navodi se.

„Što se tiče Srbije, uveravam vas da će ona i dalje biti pouzdan partner u okviru ovog programa i da će u skladu sa svim prihvaćenim obavezama odgovoriti zajedničkim ciljevima za očuvanje kolektivne bezbednosti i borbe protiv svih izazova kojima smo zajedno izloženi“, dodao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari