Stefanović: Srbiju treba nepovratno usmeriti u pravcu Zapada 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Mislim da je ovo možda pravi trenutak da Srbija napusti ulogu Buridanovog magarca, koji je birajući između dva plasta cena na kraju umro od gladi, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, komentarišući aktuelnu situaciju na svetskoj političkoj sceni.

Gostujući u emisiji „Iza vesti“ koja se emituje na televiziji N1, Stefanović je istakao da bi najbolja bila ona vlada koja bi Srbiju „definitivno strateški i nepovratno usmerila u pravcu Zapada“.

„Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane“, rekao je, upitan stavu SSP prema sankcijama Rusiji.

Na pitanje da li bi SSP bila spremna da uđe u Vladu sa SNS, kako bi se Srbija okrenula ka EU i prevazišla postojeće okolnosti, kaže da ne bi ušli u Vladu i da su to više puta rekli, iako se mogu čuti neki šumovi.

„Mi smo opoziciona stranka i ostaćemo opoziciona stranka, najčvršća moguća stranka koja će ukazivati na loše poteze vlasti“, navodi Stefanović.

U svetlu „gasnog rata“, upitan da li bi kao bivši funcioner DS i pregovarač u timu sa NIS-om  iz ove perspektive rekao da je taj posao najgori posao veka, a ne najbolji, kako su ga tada proglasili, a kada je ceo energetski sektor Srbije faktički izručen Rusima, Stefanović je rekao da je to „očigledno to bila politička odluka, na najvišem državnom nivou“, a da je on vodio pregovore o socijalnom aranžamanu, o zaštiti prava radnika u NIS-u.

„Pitanje je pod kojim uslovima je NIS prodat Rusima, a to su uslovi – famozni Južni tok koji se nikad nije desio i Banatski dvor kao gasno skladište – koje se desio. Da zanemarimo Kosovo, SB, taj posao – kada se zna da se nikad nije desio Južni tok – to jeste loš posao“, navodi, dodajući da niko tada nije pretpostavio šta će se desiti.

Ceo intervju pogledajte na portalu televzije N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari