Stefanović: Vratiti izborni prag na pet odsto 1foto FoNet Zoran Mrđa

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je danas da se zalaže za vraćanje izbornog praga na pet odsto, kao i za takozvano stepenovanje cenzusa za koalicije, pa bi predloženim rešenjem izborni prag za koalicije bio bi viši nego za partije koje nastupaju samostalno i povećavao bi se za svaku sledeću koalicionu članicu.

„Smatramo da za početak treba vratiti cenzus na pet odsto, zato što je on snižen u jednom političkom trenutku kad je vlasti bilo potrebno da imaju svoju opoziciju u vreme dok su svi pristojni ljudi bojkotovali lažne izbore“, istakao je Stefanović za N1, dodajući da bi trebalo podići i cenzus za koalicije i da se „o procentima se može razgovarati“.

Predlog potpredsednika Stranke slobode i pravde o uvođenju takozvanog stepenastog cenzusa nije naišao na podršku kolega iz opozicije, ni sa leve ni sa desne strane političkog spektra.

„Mi smo protiv stepenastog cenzusa, jer je nereprezentativan, jača ulogu partijskih centara i vodi do neprincipijelnog ukrupnjavanja na političkoj sceni stvaranjem predizbornih koalicija kratkog trajanja“, rekao je budući narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd (NDB) Đorđe Pavićević.

Iz NDB napominju su za promenu celokupnog izbornog sistema u proporcionalni sa više izbornih jedinica, u kome bi cenzus od pet odsto za nas bio prihvatljiv.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski podseća na činjenicu da je ta politička organizacija jedina koja je na prethodnim izborima samostalno ostvarila parlamentarni statu, tako da za tu stranku podizanje cenzusa ne predstavlja naročiti izazov.

Komentarišući predlog Stefanovića o uvođenju stepenastog cenzusa, docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dušan Vučićević je za portal N1 rekao da za tako nešto postoji više varijanti.

„Prva mogućnost je da se cenzus vrati na pet odsto i da važi kako za pojedinačne partije tako i za koalicije, a može i da se zadrži cenzus od tri odsto, ali da bude pet za dvočlanu koaliciju, sedam za tročlanu, devet za četvoročlanu i tako redom“, napomenuo je Vučićević dodajući da bi treća mogućnost bila da cenzus bude pet odsto i da se onda stepenuje za svaku sledeću članicu koalicije.

On je rekao da nije isto preskočiti izborni prag u Vojvodini ili Šumadiji i u celoj Srbiji, ada je najbolji primer za to koalicija Moramo, koja ne bi prešla cenzus od pet odsto na nivou Srbije, ali kada bi bilo više izbornih jedinica – Moramo bi sasvim sigurno prešao cenzus u Beogradu i ušao u parlament.

„Problem sa prevelikim brojem partija u parlamentu je u tome što najveći broj lista na izborima jesu koalicione i onda se kao potencijalno rešenje predlaže stepenovanje izbornog praga“, rekao je Vučićević.

On tvrdi da bi to dovelo do situacije da „veće partije ne šlepaju manje na svojim listama“, jer bi bilo previše rizično da se takmiče za cenzus od sedam, devet ili više procenata, već bi nastupale samostalno i probale da pređu taj najniži cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari