Stefanovićev predlog rezolucije o sankcijama Rusiji predat u proceduru 1foto FoNet Milica Vučković

Vlada Srbije će u najkraćem mogućem roku uskladiti svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom po pitanju restriktivnih mera, sankcija, prema Rusiji i njenom rukovodstvu, navodi se u Predlogu rezolucije o usklađivanju Srbije sa spoljnom politikom EU koju je predložio predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović.

Očekuje se da sednica Odbora za spoljne poslove na kojoj će predlog rezolucije biti na dnevnom redu bude održana 30. novembra.

U tekstu, koji je predat u skupštinsku proceduru 23. novembra, navodi se da će Srbija uvesti odgovarajući paket sankcija prema Rusiji i njenom rukovodstvu.

„Vlada Srbije će samostalno odrediti koji od paketa restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji mogu biti odmah primenjeni, uzimajući u obzir dinamiku međunarodnih odnosa i trenutnu situacije, kao i pritiske koji postoje na Republiku Srbiju od strane međunarodnih faktora“, dodaje se.

„Smernice iz ove rezolucije su obavezujuće za Vladu Srbije i sve državne organe i oni su u obavezi da poštuju slobodu rezolucije, kao i da redovno izveštavaju Narodnu skupštinu o primeni ove rezolucije i implikacijama na međunarodni, politčki, privredni i bezbednosni položaj naše zemlje, kao i dinamiku naših evropskih integracija“, piše u Predlogu rezolucije.

U obrazloženju za donošenje ove rezolucije, predlagač je naveo je da je od najvišeg nacionalnog i državnog interesa da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, jer je država kandidat za članstvo i želi da bude deo tog kluba država Evrope.

„Usled nelegalnog vojnog napada Ruske Federacije na međunarodnu priznatu i suverenu državu Ukrajinu, kao i jednostrani pokušaj RF da otcepi istočne delove Ukrajine i Krim, doveli su do gotovo jednodušne osude gotovo celog sveta, a naročito EU“, dodaje se u obrazloženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari