Stejt department: Sporazum između Srbije i SAD ne šteti interesima Kosova 1Foto: Printskrin/Youtube

Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država ne šteti interesima ni jedne zemlje regiona, već je u interesu Zapadnog Balkana, izjavio je portparol Stejt departmenta.

„Ovaj sporazum ne šteti interesima nijedne druge zemlje u regionu. Naprotiv, smatramo da je u interesu svih zemalja Zapadnog Balkana da diversifikuju i prošire svoje izvore energije“, rekao je portparol Stejt departmenta za Gazetu ekspres na pitanje da li će ovaj sporazum štetiti interesima Kosova, prenosi Kosovo online.

Sporazum o strateškoj saradnji Srbije i SAD u oblasti energetike pre nekoliko dana u Vašingtonu potpisali su ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze V. Fernandes.

Đurić je tom prilikom istakao da je Srbija zaključivanjem Sporazuma napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

Portparol Stejt departmenta SAD kazao je za Gazetu ekspres da će ovaj sporazum proširiti mogućnosti američkih kompanija da investiraju u energetski sektor u Srbiji.

Na pitanje da li se očekuje sličan sporazum sa Kosovom, odgovorio je da SAD pružaju nepokolebljivu podršku koja uključuje saradnju na razvoju zelenih izvora energije, pominjući pomoć preko USAID-a i MCC-a za otključavanje 236 miliona dolara finansiranja za veliki projekat baterija u regionu.

„Dugogodišnja je i nepokolebljiva podrška Kosovu da razvije svoje izvore zelene energije, na primer, kroz pomoć USAID-a za prvu kosovsku aukciju solarne energije. U aprilu ove godine potpisan je Sporazum između MCC i Vlade Kosova, koji je otključao grant od 236 miliona za finansiranje nabavke najvećeg prostora u regionu sa baterijama za skladištenje“, podsetio je portparol Stejt departmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari