Stejt department o hapšenju Mustafe: Tražimo od Srbije garancije za fer i transparentan sudski proces, u skladu sa vladavinom prava 1Foto: Printskrin/Youtube

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da vodi fer i transparentan pravni proces u slučaju Tefika Mustafe, koji je uhapšen na prelazu Merdare zbog sumnje da je počino ratni zločin krajem 90-ih, javlja danas Radio Slobodna Evropa.

„Pozivamo institucije Srbije da u ovom slučaju, kao i za svako drugo hapšenje, garantuje fer i transparentan pravni proces, u skladu sa vladavinom prava“, navode iz Stejt Departmenta u odgovoru za RSE povodom hapšenja Mustafe, kome je Viši sud u Beogradu u međuvremenu odredio pritvor od 30 dana.

Mustafa je uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić 1. juna, navodeći da je, kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, naveden u izjavama svedoka kao učesnik u otmici policajaca Gorana Marinkovića, Živojina Pavića i Predraga Miloševića 19. juna 1999. kod Labljana na magistralnom putu Priština-Gnjilane, nakon čega im se gubi svaki trag.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je o tom hapšenju obavestilo zemlje Kvinte, SAD i Veliku Britaniju, ocenjujući da se radi o arbitrarnom hapšenju i zahtevajući od međunarodne zajednice da preduzme korake da Mustafa hitno bude pušten na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari