Stejt department: Sankcije zvaničnicima Republike Srpske zbog podrivanja Dejtona 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

Uvođenje sankcija srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović i trojici zvaničnika Republike Srpske zasnivaju se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima, nametnutim kako bi se promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su SAD danas uvele sankcije za četvoro zvaničnika iz BiH koji su omogućili usvajanje zakona u Skupštini Republike Srpske „koji podriva Ustav BiH, aneks Dejtonskog sporazuma“.

„Ovaj novi zakon, koji je promovisao predsednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik, osoba na crnoj listi SAD, predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, na račun naroda BiH“, dodaje Miler.

Podseća i da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kao krajnji autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljiv prekršaj za vladavinu prava i napad na ustavni poredak BiH.

Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

„Današnje odluke se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana. Nastavićemo da podržavamo građane BiH u njihovim naporima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju prevladavanje mira i prosperiteta“, naveo je Miler.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Cvijanović, predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde RS Milošu Bukejloviću smatrajući da su “odgovorni ili saučesnici, ili da su direktno ili indirektno učestvovali u povredi ili radnji koja je ometala ili ugrožavala sprovođenje bilo koje regionalne bezbednosti, mira, saradnju, ili sporazum o međusobnom priznavanju ili okvir ili mehanizam odgovornosti u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući Dejtonski sporazum”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari