Stejt department zabrinut zbog nekoordinisanih odluka Prištine: "Doveli u rizik mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori“ 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

SAD su zabrinute zbog nastavka donošenja nekoordinsanih odluka od strane Prištine, poručio je portparol američkog Stejt departmenta, Metju Miler.

Američki zvaničnik je na današnjoj konferenciji za štampu upitan o ovonedeljnom zatvaranju objekata Pošte Srbije na Severu Kosova.

Reč je o odluci koja je već naišla na osudu Evropske unije, kao i više zapadnih ambasadora u Prištini, uključujući i SAD-a, uz navode da je jednostrana, nekoordinisana, te pitanje o kojem bi trebalo da se razgovara u sklopu dijaloga u Briselu, prenosi KoSSev.

„Zabrinuti smo zbog nekoordinisanih odluka kosovskog rukovodstva. Verujemo da su doveli u rizik mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori“, izjavio je Miler.

Naznačio je da su SAD još od samoproglašene nezavisnosti podržavale punu integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu „kao suverene, multietničke demokratije“.

A kako bi se ostvarila „ova vizija koju delimo“, dodaje Miler, SAD su sarađivale sa svim vlastima u Prištini – da se jača mir i prosperitet i istovremeno Kosovo napreduje ka evroatlantskim integracijama.

„Ohrabrujemo Vladu Kosova da se vrati bliskom i konstruktivnom angažmanu sa Sjedinjenim Državama, EU, sa NATO-om i drugim bliskim međunarodnim partnerima“, podcrtao je Miler.

Podsetimo, pola godine nakon zabrane dinara na teritoriji Kosova i nepuna tri meseca nakon zatvaranja svih ispostava Poštanske štedionice, u ponedeljak, kosovska policija upala je u prostorije svih objekata Pošte Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari