Štetočinska isključivost države 1

Iako se aktuleni režim trudi da, barem na spoljnjem planu, pokaže usmerenost ka Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, na primeru Šapca pokazuje se gola ignorantost pa i samovolja.

Ovde su na vlasti stranke okupljene oko Zajedno za Srbiju i pokret Zapadna Srbija, koje nisu prihvatile diktat centrale DS i URS-a, i njima je lokalna politika prioritet. Ali, potrebno je dokazati uspešnost te politike kada nemaju podršku, čak imaju i veliki otpor od republičke vlasti. A to je iskazano prvo premeštajem Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd.

Ispostavilo se nepotrebno, i sa velikom štetom jer nije dobijena akreditacija, a Srbiji je bilo na raspolaganju 175 miliona evra iz evropskih fondova. U Šapcu se uveliko radi na elektroenergetskoj efikasnosti, termoizolovano je više od hiljadu stanova, a uštede su oko 30 odsto. Međutim, u nečijoj fioci u Beogradu već mesecima stoji veliki projekat za izolaciju najvećeg šabačkog naselja sa šest hiljada stanova.

Ujedno to bi bio veoma značajan projekat kada bi se primenio i u ostalim gradovima jer se u Srbiji utroši nekoliko puta više energije nego u zemljama u okruženju.

I dok se uveliko rade putni pravci za Bugarsku, Crnu Goru, Mađarsku, Rumuniju, duže vreme, opet u nečijoj fioci, stoji projekat izgradnje auto-puta Ruma-Šabac. On je izuzetno značajan za privredu zapadne Srbije, Vojvodine i Republike Srpske.

Već ako republička vlast pokazuje ovakav nivo nerazumevanja za najvažniju delatnost kao što je privreda, onda ne čudi ni taj politički otklon. Premijer Vučić došao je u Šabac samo za predizborni miting SNS i u vreme poplava, a ne, na primer, za stogodišnjicu Prvog svetskog rata gde je Šabac izgubio polovinu stanovništva i jedini u Srbiji dobio tri odlikovanja za stradanje i herojstvo.

Vulin dolazi najčešće

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović pojavljuje se isključivo u svrhu stranačke promocije, jedino se zvanično češće pojavljuje ministar za socijalnu politiku Aleksandar Vulin i ministar sporta Vanja Udovičić. S druge strane u Šapcu su boravili ambasadori Japana, SAD, Nemačke, Kanade, EU, Bugarske, Austrije, Finske, Indonezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari