Stevan Vlajić govori za Danas nakon puštanja na slobodu: Sve ovo je vid zastrašivanja, ali nastavljam borbu 1foto lična arhiva

Stevan Vlajić, aktivista GG „Dogovor za Mladenovac“ i budući odbornik lokalne skupštine, koji je danas pušten iz Centralnog zatvora, kaže za naš portal da ostaje u borbi sa svojim kolegama iz pokreta, te poručuje da određenje pritvora smatra vidom zastrašivanja njega kao opozicionog aktiviste.

Vlajić, koji je trenutno u putu ka Mladenovcu gde su okupljeni građani kako bi njemu i njegovoj porodici dali podršku, priveden je u Centralni zatvor nakon što je pre dva dana sam otišao u lokalnu stanicu MUP-a. Njemu je pritvor određen po presudi zbog kršenja mere zabrane prilaska predsedniku opštine Mladenovac Vladanu Glišiću.

On za Danas napominje je da je prvostepeno osuđen na sedam meseci i tri godine uslovno, a ne pravosnažno kako je to, napominje, SNS istakao u saopštenju.

„Viši sud je postupio po žalbi mog branioca. Pušten sam na slobodu u 20 časova“, navodi Vlajić.

Zahvaljuje se, kaže, ljudima koji su mu davali podršku u Mladenovcu, ali i u drugim gradovima Srbije. Smatra da je pritisak javnosti doveo do toga da se sada nađe na slobodi.

„Videćemo šta će sa tim dalje biti. Ja svakako ostajem sa kolegama svojim iz pokreta u daljom borbi. Mi nećemo koristiti nikada ove metode, jer politika mora da bude na nivou racionalnog i normalnog“, poručuje.

Kaže i da ne razume ovaj postupak naprednjaka, pogotovo nakon ubedljive pobede na izborima.

„Nije mi bilo jasno čemu ovaj potez, pogotovo nakon ubedljive pobede SNS-a u Beogradu. Ali eto… desilo se. Srbija je očigledno zemlja čuda“, kaže on.

Šta je do sada poznato o ovom slučaju?

Mladenovački SNS 30. maja saopštenjem se požalio na to što je aktivista Grupe građana „Dogovor za Mladenovac“ Stevan Vlajić snimao telefonom predsednika opštine Vladana Glišića uprkos zakonom izrečenom merom zabrane prilaska, sastajanja i komuniciranja. Vlajić je tada istakao da je Glišić taj koji je prišao njemu i aktivistima ove grupe građana tokom snimanja predizbornog spota ove GG.

„Glišić je događaj prijavio policiji s obzirom na to da je Vlajić ove godine rešenjem Osnovnog suda u Mladenovcu proglašen krivim zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti. Vlajić je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od sedam meseci zbog divljačkih pretnji upućenih predsedniku opštine Mladenovac“, naveli su iz SNS.

Vlajić je tada za Danas rekao da je Glišić taj koji je prišao njemu i aktivisti kojeg je Vlajić snimaoa, uz to prilažio je i video-snimak događaja.

„Čim se završio snimak, što se vidi na nadzornim kamerama, ja sam otišao ka izlazu tog prolaza i otišao do policijske stanice da kažem da nas maltretiraju. Imamo četiri svedoka“, naveo je.

Na snimku koji je Vlajić dostavio našoj redakciji vidi se aktivista ove GG kojeg Vlajić snima i predsednik opštine Mladenovac koji dolazi do njih i dobacuje.

Vlajić je na izborima 2. juna bio kandidat lokalne grupe građana „Dogovor za Mladenovac“, trenutno najjače opozicione grupacije u ovom gradu, sudeći po rezultatima lokalnih izbora 2. juna. U javnosti je predstavljan i kao strateg političkog marketinga, bivši je predsednik stranke Savez90/Zelenih Srbije i kreator lika Ljubiše Preletačevića Belog.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari