Stevanović: I u SNS nezadovoljni situacijom u Kragujevcu 1Veroljub Stevanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

„Nije to opoziciona kolona bilo kome. To je kolona za spas grada od propasti koja je očigledna, i koja nema veze sa strankama, već sama sa ljudima… Ali, da bismo uopšte otpočeli bilo kakve dogovore, moraju mnoge stvari da se sagledaju“.

Ovako u intervjuu Glasu Šumadije Veroljub Stevanović, lider Zajedno za Šumadiju, komentariše pozive da se „stavi na čelo kolone“, odnosno formira koaliciju sa ciljem da se grad izvede iz krize i smeni aktuelna vlast.

Stevanović, bivši dugogodišnji gradonačelnik Kragujevca, pomenuti intervju dao je neposredno nakon slave ZZŠ, kojoj su prisustvovali predstavnici kako opozicionih (DS, LDP i SPO), tako i stranaka na vlasti, odnosno SNS i Jedinstvene Srbije. To je protumačeno kao novo pregrupisavanje i uvod u promenu vlasti u Kragujevcu, do koje bi, kako se spekuliše, moglo da dođe već sredinom januara, uz podršku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i SNS.

Mada među onima koji ga sada pozivaju da se stavi „na čelo kolone“, ima i onih koji su ga, narodski rečeno, „jeftino prodali“ u oktobru 2014. kada su učestvovali u formiranju takozvane „karantinske većine“, koja ga je smenila i na vlast dovela naprednjaka Radomira Nikolića, Stevanović za njih, ipak, ima razumevanja. Kaže da ih i „ne opravdava“, ali da smatra da su „očekivali da će veza sa predsednikom države (Tomislavom Nikolićem), ocem gradonačelnika Nikolića, da pomogne Kragujevcu“.

– Svestan sam svega što su uradili, ali je važnije od toga ono što može da se uradi u gradu. Nisu u ovom trenutku važni lični odnosi, važno je da se grad dovede u poziciju u kojoj je bio. Što može lako sredstvima koja su ovde stigla. Ostavimo po strani ko je bio u karantinu (u selu Končarevo kod Jagodine, uoči promene vlasti u oktobru 2014. – prim. Z.R.), a ko nije, poručuje Stevanović. Podsetimo, Nikolić je reizabran 2016. nakon lokalnih izbora.

– Kragujevac je za četiri godine, koliko je Radomir Nikolić gradonačelnik, dobio 20 miliona evra iz republičkog budžeta. Grad se zadužio još 20 miliona evra. Za šta? Ni za šta! U Kragujevcu ništa nije urađeno, osim što je problematično, i uz, verujem, zakulisne radnje, kupljen Zastavin servis za autobusku stanicu. I ništa više. Mislim da je ova gradska vlast imala ogromnu finansijsku podršku Vlade Srbije. Pričali su kako je „Verko ostavio dugove“, a sada su u svim javnim preduzećima dugovi desetostruko veći. Sve to moram da sagledam, kaže Stevanović.

Dodaje da je, prema onome što vidi u parlamentu, SNS vrlo nezadovoljna rezultatima gradske vlasti u Kragujevcu. I u gradu se, tvrdi, vidi ogromno nezadovoljstvo. Lokalna vlast u Kragujevcu je, prema Stevanovićevim rečima, lična, drugarska, školska, porodična priča Radomira Nikolića. Zašto mu je to dozvoljeno ne želi da tumači. Zbog toga, ponavlja, u spašavanju Kragujevca „od propasti“ treba da učestvuju „svi ljudi koji vrede“ i „različite političke opcije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari