Škole u srpskim selima u gnjilanskoj opštini koje su većšesti dan bez struje juče su prekinule nastavu i neće raditi do daljeg, rekao je šef kancelarije Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskom Pomoravlju Predrag Stojković. „U deset časova u selu Gornje Kusce održan je protest zbog toga što se kvar na dalekovodu gornje Kusce-Gnjilane još ne popravlja jer Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) uslovljava popravku potpisivanjem ugovora za plaćanje struje“, kazao je Stojković.

On je dodao da su nakon protesta svi đaci pušteni kućama, a škole neće raditi do daljeg. Srbi iz ovih sela su formirali i krizni štab jer više od 700 domaćinstava u selima Gornje Kusce, Straža, Stanišor, Gornji Makreš, Melinci i manastir Draganac većšesti dan nemaju struju ni vodu, dok se u školama zapušila i kanalizacija.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Zvonimir Stevićocenio je da su isključenja struje u srpskim sredinama na Kosovu novi vid „psihološkog pritiska“. Stevićje kazao da KEK odbija da popravi kvar na dalekovodu Gnjilane – Gornje Kusce. „To što KEK uslovljava da se prvo potpišu nekakvi ugovori o plaćanju računa da bi popravio kvar je očigledno psihološki pritisak na Srbe u Kosovskom Pomoravlju da napuste svoje kuće, a odgovornost za ovu situaciju snosi međunarodna zajednica, odnosno Unmik i Euleks“, rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, bili su uzaludni svi napori Ministarstva Koordinacionog centra i EPS da se reši snabdevanje električnom energijom Srba koji žive na Kosovu. On ističe da bi Srbi plaćali struju da im je u poslednjih deset godina međunarodna zajednica obezbedila uslove za normalan život, što podrazumeva vraćanje na radna mesta, bezbednost i slobodu kretanja. Sada Srbi nisu u mogućnosti da plaćaju račune jer je većina bez primanja, dodao je on. „Mi smo ovog trenutka spremni da pregovaramo u vezi sa planom UN od šest tačaka u cilju rešavanja problema sa snabdevanjem električnom energijom, a to bi podrazumevalo i revidiranje tehničkog sporazuma i formiranje posebnog preduzeća za snabdevanje strujom srpske zajednice na KiM“, rekao je državni sekretar. Stevićje dodao i da ne veruje da je problem naplate motiv KEK-a da Srbe uslovljava potpisivanjem ugovora o plaćanju struje, zato što „Srbi u ukupnoj naplati računa za struju na Kosmetu učestvuju pet do sedam odsto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari