Stigao preliminarni izveštaj: Most na Ibru stabilan i funkcionalan 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

„Most preko reke Ibar je stabilan, izdržljiv i funkcionalan“, oglasio se zamenik kosovskog minstra za infrastrukturu, Hisen Durmiši (Hysen Durmishi), potvrdivši da mu je dostavljen preliminarni izveštaj nakon ispitivanja nosivosti konstrukcije.

Ovaj prištinski zvaničnik kaže da izveštaj jasno ukazuje na to da je konstrukcija mosta stabilna i funkcionalna:

„Kao takav može da se koristi bez ikakvih ograničenja opterećenja“, naveo je.

Durmiši ipak tvrdi da je ovo preliminarni izveštaj, te da se čeka konačni.

„Nakon toga ćemo sačekati konačan izveštaj da bismo dobili konačne rezultate o funkcionalnosti mosta na Ibru sa tehničkog aspekta“, poručio je, prenosi KoSSev.

Šta piše u preliminarnom izveštaju

Ovaj zvaničnik je ujedno objavio dokument, tj. nacrt izveštaja „za određivanje nosivosti postojeće konstrukcije mosta preko reke Ibar u Mitrovici sa probnim opterećenjima“.

U ovom dokumentu se navodi da je testiranje mosta vršeno sa četiri kamiona, odnosno sa približno 163,4 tone težine.

„Prilikom ispitivanja konstrukcije mosta sa probnim opterećenjem, procenjeno je da je konstrukcija mosta reagovala kao elastična konstrukcija sa ograničenim i stabilnim sleganjem-deformacijama, kao i bez pukotina. Nakon rasterećenja konstrukcije mosta, sve bočne deformacije su bile reverzibilne, pri čemu nepovratne deformacije (rezidualne) gotovo da nisu postojale ili su bile zanemarljive“, piše.

U zaključku stoji:

„Struktura drumskog saobraćajnog mosta, preko reke Ibar u Mitrovici, ima stabilnu, izdržljivu i funkcionalnu strukturu tokom vremena korišćenja, skoro onako kako je projektovana i izgrađena, i kao takva može se upotrebljavati bez ograničenja opterećenja od onih predviđenih projektom (u vreme kada je izgrađen) i ima dovoljne kapacitete čak i za projektovana opterećenja prema modelu opterećenja predviđenim evropskim standardom opterećenja EC-1, ili EC- 1991, deo-3“.

Hovenijer i Kurti

Potvrda o pozitivnom izveštaju stiže svega nekoliko sati nakon što je ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier), kazao da u ovom trenutku postoji realan rizik otvaranja mosta u Mitrovici, koji bi pored uticaja na lokalnu zajednicu, mogao da utiče i na bezbednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

Sa druge strane, kosovski premijer je u istom danu ponovio svoj stav – da most mora da se otvori, jer kako je kazao „želimo slobodno kretanje građana i vladavinu prava i mir i bezbednost“.

Danas, međutim, ujedno poručuje da je pitanje mosta „kosovsko pitanje“, te da je isto, što se Brisela tiče, zaključeno 2016-2017. godine.

„2016. godine su završene sve rasprave i rečeno je da most treba da bude otvoren 20. januara 2017. Sada nismo ni u januaru ni u 2017. Mi smo u avgustu 2024. godine“, kazao je Kurti.

Otvaranje mosta posle 25 godina?

U toku su napori kosovske vlasti da posle 25 godina otvori glavni most na Ibru za saobraćaj.

U okviru tih napora ove nedelje je izvršeno testiranje konstrukcije.

Četiri teška natovarena kamiona prošla su preko njega, dok je upravo Durmiši potvrdio da će uskoro biti izrađen izveštaj o njegovoj nosivosti.

Za to vreme radnici sprovode površinske radove kako na konstrukciji ispod, tako i iznad mosta. Već danima malterišu i sređuju betonske delove koji su popucali, dok je prethodno ministar Dželjalj Svečlja lično proverio čvrstinu ograde.

Najviši prištinski zvaničnici sve učestalije poručuju da bi most trebalo da se otvori.

Tome se u ovom trenutku protive zemlje Kvinte, EU, uključujući i KFOR, koji težište rešenja problema prebacuju na briselski dijalog, odnosno sporazum o revitalizaciji mosta.

„Nećemo oklevati da preduzmemo mere protiv bilo kakvog razvoja situacije koji može uticati na bezbednosnu situaciju i regionalnu stabilnost, u potpunom poštovanju našeg mandata od strane UN-a“, upozorio je nedavno KFOR.

Portparol EU Peter Stano je najavio mogućnost pooštrenja sankcija Kosovu ukoliko ne bude poslušalo svoje zapadne partnere, i ne prestane sa jednostranim i nekoordinisanim akcijama.

Danas su mediji izvestili i o planovima EU da „status“ mosta na Ibru u Mitrovici stavi na dnevni red narednog sastanka u sklopu dijaloga u Briselu.

Sa druge strane, Srbi su se na prošlonedeljnom protestu, nedaleko od ovog mosta aklamacijom izjasnili da su protiv njegovog otvaranja.

Isti odgovor dominira i u anketi KoSSeva na platformama Instagrama i Tvitera.

Od skoro hiljadu glasova u roku od 24 sata, ubedljiva većina se izjasnila protiv otvaranja mosta.

Danas je ujedno grupa žena sa Severa na ovom mostu Karabinjerima uručila peticiju koju je, kako su naveli, potpisalo više od 400 žena, a kojom od komandanta KFOR-a zahtevaju da ne otvori most.

Izbor: KoSSev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari