Štiplija: Današnji samit Berlinskog procesa mogao bi biti tačka na Otvoreni Balkan 1MSP Nemačke

Samit Berlinskog procesa, koji okuplja lidere šest zemalja Zapadnog Balkana i EU u ponedeljak u Tirani mogao bi biti stavljanje tačke na inicijativu Otvoreni Balkan, prenosi za Danas Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, utiske sa samita civilnog društva koji je za vikend održan u glavnom gradu Albanije.

U tom kontekstu on ukazuje da je zanimljivo da se ovaj samit održava u Tirani, odnosno Albaniji, zemlji koja je bila jedna od inicijatora osnivanja paralelnog procesa koji se zvao Otvoreni Balkan.

– Nažalost, taj proces je u zadnje vreme u ozbiljnom zastoju jer prosto neke države Zapadnog Balkana nisu našle interesa u njemu, a nije ga podržala ni EU i njene države članice pogotovo Nemačka i Francuska – objašnjava Štiplija.

Albanija, uz to nije ni članica EU, pa je i to kuriozitet ovog Berlinskog samita na koji bi prema najavama trebalo da dođu, između ostalih, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Očekuje se da će Kosovo i Srbija biti jedna od glavnih tema Samita posle sukoba u Banjskoj u septembru. Ipak, domaćin samita Edi Rama, premijer Albanije rekao je juče posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije da neće biti reči o dešavanjima u Banjskoj.

Prištinu će, kako je najavljeno predstavljati premijer Aljbin Kurti, a Beograd premijerka Ana Brnabić.

Štiplija ukazuje na to da će na ovom samitu biti važno potpisivanje poslednjeg u nizu ugovora koji će pomoći formiranju zajedničkog tržišta, a to je ugovor o priznavanju kvalifikacija među zemljama Zapadnog Balkana koji će zajedno sa prethodnim dogovorima koji su sprovedeni dovesti do otvaranja tržišta rada građanima Zapadnog Balkana.

– Još jedna stvar je važna, otvaranje koledža Evropa za Zapadni Balkan. To je visokoobrazovna institucija EU koja usavršava kadrove koji s jedne strane rade u EU institucijama, a s druge u vladama država u procesu evropskih integracija. Ta škola postoji odavno u Brižu i Varšavi a treće odeljenje će biti u Tirani. To je važna vest za studente iz Srbije koji žele da se bave poslovima koji se odnose na proces instegracija. Postojala je 2018. ideja da taj koledž bude u Sremskim Karlovcima ali nije se ostvarla. Koledž će otvoriti rektorka Federika Mogerini – navodi Štiplija.

Tokom dve sesije, lideri će razgovarati o perspektivi regiona, njegovom ekonomskom osnaživanju i integraciji u fazama, a EU će još jednom izneti svoje stavove o evropskom putu Zapadnog Balkana.

Prva sesija nosi naziv „Integracija regiona u jedinstveno tržište i unapređenje konvergencije sa EU“, dok će lideri na radnom ručku razgovarati na temu „Dobrosusedski odnosi i bilateralna pitanja: Ka novoj evropskoj paradigmi“. U poslepodnevnim satima učestvovaće na sesiji „Podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu: Izazovi i mogućnosti za ulaganja i rast“.

Kako je navljeno u agendi, u 18 sati na konferenciji za novinare obratiće se Edi Rama, Ursula fon Der Lajen i Šarl Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari