Štiplija: Rano je da Kosovo dobije status kandidata za EU 1Ne postoje javni podaci o tome koliko je ovako vrednih odlikovanja bilo na „lageru” i da li su oni skladišeni na drugim mestima sem zgrade Palate Srbija (SIV) - Nemanja Torodović Štiplija Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Direktor Centra za savremene politike i urednik portala Juropijan Vestern Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže za Kosovo onlajn da u postojećim okolnostima ne vidi mogućnost da Savet Evropske unije Kosovu dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Evropskoj uniji pre dve godine, 15. decembra 2022. godine, a predstavnici Vlade Kosova smatraju da je vreme da se taj zahtev uzme u razmatranje. Štiplija, međutim, kaže da iako se možda ranijih godina očekivalo da će Kosovo do sada već biti kandidat za članstvo u EU, da ne postoji jasna slika o narednim koracima Saveta EU u ovom slučaju.

„To je zbog toga što postoje restriktivne mere EU prema Kosovu i jer postoji zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, gde Kosovo očigledno ne ispunjava sve dogovore iz dijaloga. Niko nije očekivao da će proces dijaloga trajati ovoliko dugo i da do pravno obavezujućeg sporazuma nećemo doći ovoliko dugo. S druge strane ne znamo kakav će stav kada se bude odlučivalo unutar Saveta zauzeti pojedine države članice EU koje nisu priznale Kosovo. Možda se samim tim protive njegovom članstvu. Svakako, sledeći korak je da Savet da neke formalne ili neformalne instrukcije Kosovu kako bi ta aplikacija za članstvo bila kredibilna“, ukazuje Štiplija za Kosovo onlajn.

Kasnije, kada Savet EU da zeleno svetlo, kako dodaje, Evropska komisija ulazi u proces analize da li Kosovo može da postane kandidat za članstvo.

„Tu je prvi korak svakako Upitnik sa više od 3.000 pitanja koje bi Kosovo trebalo da dobije od Evropske komisije. Međutim, iz današnje perspektive deluje da je za sve to rano“, kaže naš sagovornik.

Štiplija kaže i da je od početka agresije Rusije na Ukrajinu entuzijazam za prijem novih članica u EU postao dosta velik, što je dovelo do toga da određene zemlje, od kojih su neke bile duže u procesu, a neke kraće, dobiju status kandidata i da jeste realno očekivati da se to desi i Kosovu, ali napominje da postoje i problemi.

„Vlada Kosova pominje neke uspehe u proteklom periodu koji bi možda doveli do toga da Kosovo i dobije Upitnik EK, ali u nekim situacijama ima problema, kao što je slučaj sa reformskom agendom. Jeste da je Kosovo među prvim državama predalo reformsku agendu EK, ali ona osnova reformske agende, a to je pristup zajedničkom tržištu, kroz zajedničko regionalno tržište je nešto što je kamen spoticanja za Kosovo u ovom trenutku. Znamo stav Nemačke o tome da Kosovo ne ispunjava sve uslove, odnosno da ne želi da ispuni sve uslove za pristup prvenstveno zajedničkom tržištu kroz Ceftu. Tako da ne vidim da se Kosovu može progledati kroz prste za bilo koji dalji korak kao evropskim integracijama, odnosno ka statusu kandidata“, zaključuje Štiplija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari