Sto dana nove užičke vlasti 1Predstavnici užičke vlasti/Foto: Danas

Povodom sto dana vlasti u Užicu, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević (SNS), ocenila je da je lokalna vlast ostvarila „vidljive rezultate“ i poručila da je najvažniji zadatak bio da se, u uslovima pandemije virusa korona, očuva zdravlje građana.

„Strateški i krupni poslovi su pred nama i do tada moramo biti odgovorni i prema sebi i svom okruženju, jer zdravlje je preduslov za sve“, rekla je gradonačelnica, koja je na tu funkciju izabrana u avgustu ove godine. Ona je istakla dobru saradnju lokalne samouprave i gradskog javnog sektora sa ustanovama javnog zdravlja u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Ocenjujući da je lokalna vlast za sto dana „ostvarila vidljive i važne rezultate“, gradonačelnica je kazala da je „uspostavljena jaka veza sa svim ministarstvima i državnim javnim preduzećima jer se, kako je objasnila, „sa njima ponovo razgovara o obilaznici oko Užica, postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda i drugim gradskim projektima“.

Za proširenje deponije Duboko, Ministarstvo za zaštititu  životne sredine uplatiće naredne sedmice u gradski budžet 96 miliona dinara, a podrška države, kako je rekla, biće i dodatnih 80 miliona dinara za završetak započetih projekata.

Ocenivši da su „napravljeni značajni pomaci u rešavanju problema zagađenja vazduha u gradu“, za koji je navela da se „ne može rešiti preko noći“, istakla je da je za subvencionisanje mera za energetsku efikasnost planirano 45 miliona dinara u narednoj godini. Najavila je da će cena priključka na gasovod, od početka sledeće godine, biti niža za 60 odsto.

Obećala je rešavanje problema nedostajućih parkirališta u gradu, najavila da će konačno, do kraja ove godine, biti u upotrebi sportske hale u naselju Krčagovo, čija gradnja je trajala godinama, te da će se uskoro završiti i gradnja sale u sevojničkoj OŠ „Aleksa Dejović“.

Biće, rekla je, novih dečjih igrališta, a nakon završenog proširenja vrtića Maslačak i Neven, gradiće se i obdanište u naselju Carina sa 120 mesta i podsetila na svoje obećanje da će „svako dete u gradu mati mesto u vrtiću“.

Između ostalog, rekla je da će se nastaviti rekonstrukcija Starog grada, uređenje Plaže i razvoj Staparske banje, a da će od proleće naredne godine moći da se poseti arhelološki park iz neolita u blizini te banje, koji je sagrađen uz podršku evropskih donaotra .

Branislav Mitrović (Pozitivno Užice), predsednik gradske skupštine, istakao je da je od 13.avgusta ove godine, kada je konstituisana nova užička skupština, uz poštovanje protivepidemijskih mera, održano pet sednica sa 94 tačke dnevnog reda.

Uz ocenu da je užička skupština „tradicionalno pristojna i visoko parlamentarno osvešćena“, on je konstatovao da je u „takvom duhu radila i u novom sazivu“ i da su odbornici iznosili različita mišljenja i stavove.

Nakon poslednjih lokalnih izbora, vlast je formirala široka kolicija koju predvodi SNS, a čine je SDPS, PUPS, PSS- BK, SNP, POKS i Pozitivno Užice, kojoj su se pridružili SPS-JS i SPAS. U opoziciji su Zdrava Srbija i Užička odbrambena liga. Pojedine stranke, poput DS, NS i Deveri, bojkotovale su sednice prethodnodnog saziva i izbore koji su održani u junu ove godine.

Pomoć bolesnoj deci i siromašnima

Gradonačelnica je podsetila na to da je Grad, umesto za novogodionje slavlje, tri miliona dinara usmerio za lečenje bolesne užičke dece i najavila da će se i dalje posebna pažnja posvećivati građanima koji su siromašni i višečlanim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari