"Što se manje bude govorilo o Srbiji, to bolje": Dragan Šormaz o Samitu NATO i Vučićevoj spoljnoj politici 1foto FoNet Aleksandar Barda

Tema Samita NATO će biti rat u Ukrajini i dalje jačanje alijanse. O Srbijji i Kosovu će biti reči u delu gde se bude podnosio izveštaj o radu KFOR. Što se manje bude govorilo o Srbiji to je bolje, zato što je spoljna politika Srbije, tj. Vučića pogrešna i dalje okrenuta ka nacističko-staljinističkom režimu iz Moskve, kaže za Danas Dragan Šormaz, uoči sutrašnjeg početka dvodnevnog Samita NATO u Viljnusu u Litvaniji.

Kako kaže, verovatno će „obe strane još jednom biti pozvane na smanjenje napetosti i vraćanje za pregovarački sto“.

– Očekujem i podršku EU za postizanje krajnjeg pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova – navodi Šormaz.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je prošle nedelje da će tražiti hitan sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom zbog, kako je rekao „opšteg napada na Srbe na severu KiM i da bi mu ukazao na situaciju i rekao šta može, a šta ne“.

On je, između ostalog, naveo i da je ponašanje Kfor-a na Kosovu najozbiljnije.

Komentarišući hoće li doći do najavljenog susreta, Šormaz kaže verovatno, ali kada Stoltenberg bude imao vremena, posle samita.

On ipak ne vidi svrhu tog sastanka.

– Ne vidim ni svrhu sastanka jer KFOR odlično radi svoj posao. Vučiću bi bolje bilo da vrati Srbe u institucije shodno Briselskom sporazumu i tako prebaci loptu u Kurtijevo dvorište, nego što glumata žrtvu i troši narodne pare za šetanje po svetu, slikanje i sopstvene promocije radi – zaključuje Šormaz.

Zasad nema zvaničnih informacija o tome hoće li se i kada sresti Vučić i Stoltenberg, a iz predsednikovog kabineta do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor planira li Vučić možda put u Viljnus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari