Stojanović: Može se izglasati sve sem priznanja Kosova 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Referendum u Crnoj Gori je vođen sa tragično urađenom kampanjom, bez ozbiljnog novca i bez ikakve strategije. Znate kada bismo izgubili takav referendum da je SNS bila na vlasti? Pa nikad – poručio je predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić na sednici Glavnog odbora te stranke održanoj u ponedeljak.

Prema viđenju političkog analitičara Bobana Stojanovića, kako SNS nije postojala 2006. godine kada je referendum održan, to onda znači da bi borba protiv otcepljenja Crne Gore bila „radikalska“, što se ne bi dobro završilo, na osnovu iskustva iz devedesetih godina.

– Ko zna kako bi Crna Gora otišla iz državne zajednice SCG da su radikali bili na vlasti. Bojim se onoga što bi se dešavalo u tom slučaju – navodi Stojanović.

On je siguran da će, ukoliko dođe do eventualnog referenduma o rešenju za Kosova, biti pokušaja da se izmanipuliše pitanjem i da će Aleksandar Vučić odnosno SNS moći da obezbedi rezultat koji njima odgovara.

Stojanović je takođe ubeđen da na nekom budućem referendumu građani ne bi izglasali priznavanje Kosova. S druge strane, za podelu, pravno obavezujući sporazum ili neku vrstu indirektnog priznanja, prema Stojanovićevoj oceni, Vučić sigurno može da obezbedi podršku.

– U trenutnim okolnostima, na referendumu bez ikakvih problema može biti izglasano bukvalno sve osim priznanja Kosova – tvrdi Stojanović.

Upitan da li Vučićeva izjava da Srbija ne bi „izgubila“ referendum o otcepljenju Crne Gore da je SNS bila na vlasti zapravo znači da pomenuta partija ima dovoljno resursa i kapaciteta da fingira rezultate budućeg referenduma o Kosovu, Stojanović odgovara da je to verovatno tačno. On ukazuje da je važno da li onaj koji raspisuje referendum za to ima demokratski motiv ili jednostavno želi da takvom vrstom aklamacije skine odgovornost sa sebe.

Ipak, Stojanović ne želi da pravi paralele između referenduma o odvajanju Crne Gore i eventualnog izjašnjavanja o rešenju za Kosovo.

– Teško mi je da poredim referendum u Crnoj Gori i neko buduće izjašnjavanje u Srbiji povodom Kosova, jer su to drugačije stvari. Vučiću bi, na primer, moglo da se odgovori pitanjem da li misli da bi, ukoliko bi se sada održavao referendum na Kosovu, tu teritoriju očuvao u sastavu Srbije. Naravno da ne bi. Tako da mu je pomenuta izjava i paralela poprilično loša – smatra Stojanović.

Podsetimo, na nedavnoj sednici GO SNS predsednik Vučić je poručio da je srpski narod morao da prođe kroz godine Miloševićeve vlasti i možda jednu od najvećih inflacija na svetu, zatim kroz godine vlasti DOS-a, ubistvo premijera, odlazak Crne Gore i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari