Stojanović: Odluka SNS i SPS čista je matematika 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Odluka koalicionih opartnera da na parlamentarne i lokalne izbore idu odvojeno, samo govori da su istraživanja pokazala da dobar deo birača Socijalističke partije Srbije ne bi glasao za zajedničku listu i da je velika razlika u zbiru glasova kada idu zajedno i odvojeno”, kaže za Danas politikolog Boban Stojanović, komentarišući današnju odluku socijalista i naprednjaka da na predstojećim izborima izađu sa posebnim izbornim listama.

Stojanović smatra da su možda presudila istraživanja koja su pokazala da socijalisti nisu u riziku da u Beogradu ostanu ispod cenzusa.

”Za to sam siguran da je bio i glavni razlog o razmišljanju o zajednickoj listi. Dodatno, ovo je za SPS dugoročno dobro – smanjuje se gubitak identiteta i odliv birača, ali će kratkoročno prikazati da je SPS nastavio trend gubitka glasova i u nekim budućim vladajućim formacijama, ukoliko ih budu pravili. Biće još manji deo kolača za SPS, što je siguran sam – Dačić kratkoročno želeo da prikrije, posebno jer će im biti teško da vode kampanju bez predsedničkog kandidata”, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima odluka doneta na današnjem sastanku u sedištu SNS čista je matematrika i cost – benefit analiza za oba politička subjekta pred izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari