Stojanović: Srbiji potrebna obnovljena DS, ali bez Tadića, Šutanovca i Živkovića 1Foto: Wikipedia

Ideja o ukrupnjavanju političke scene ujedinjenjem partija koje su proizašle iz Demokratske stranke je dobra, jer istraživanja godinama unazad pokazuju da građani očekuju mnogo više zajedničkih nastupa opozicije – smatra politički analitičar Bojan Klačar.

On pozdravlja ideju lidera stranaka iz koalicije „Da oslobodimo Beograd“ o formiranju demokratske unije, uz ocenu da je građanima potrebna saradnja nekih ljudi koji između sebe nemaju toliko krupne programske i ideološke razlike.

– Drugi razlog je taj što praksa od 2012. godine do danas pokazuje da Srpska napredna stranka može da bude poražena samo ukoliko joj se suprotstavi snažna politička organizacija. Gotovo je nemoguće SNS-u parirati kao inicijativa ili neka vrsta pokreta, jer je neophodna infrastruktura, ljudstvo, logistika pa i finansije – objašnjava Klačar i dodaje da se ne treba zavaravati da bi ta nova unija ili stranka mogla preko noći da se vrati u ono vreme kada je bila najsnažnija politička organizacija u zemlji.

Politikolog Boban Stojanović saglasan je sa prethodnim sagovornikom da je formiranje demokratske unije dobra ideja, uz ocenu da je Srbiji potrebna obnovljena Demokratska stranka, u vidu građanski orijentisane socijaldemokratske opcije. Međutim, on navodi da je potpuno pogrešno da tu novu stranku ili uniju formiraju nekadašnji lideri DS-a.

– Ideja da Boris Tadić, Dragan Šutanovac i Zoran Živković prave nešto novo je osuđena unapred na propast i od toga neće biti ništa. Demokratska stranka pre svega mora da se jasno ogradi od prošlog perioda i da iznedri nova lica, a velika je greška što to nisu uradili još 2012. godine. Tadićevo vreme je isteklo i ja ne vidim njegovu političku budućnost, te zato smatram da bi on trebao i SDS da prepusti nekim novim ljudima – kaže Stojanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, upitan da li je formiranje demokratske unije uopšte izvodljivo, odgovara da to isključivo zavisi od sujeta lidera i od njihove spremnosti da prave kompromise. Prema njegovom viđenju, među bivšim liderima DS-a još uvek postoje velike strasti, pa je teško da će uspeti da formiraju tako široku uniju.

– Postavlja se pitanje kako bi to delovalo na javnost, jer bi njihovi oponenti odmah u prvi plan isticali činjenicu da su se oni do juče delili i sukobljavali, te nisu mogli da budu deo jedinstvene stranke, a sada preko noći pokušavaju da pređu preko svega toga – naglašava Anđelković i dodaje da bi to govorilo o njihovoj opredeljenosti da dođu do vlasti na bilo koji način.

Boris Tadić, lider SDS, izjavio je u intervjuu objavljenom u jučerašnjem Danasu da njegova ideja nije obnavljanje ove DS, već formiranje mnogo veće i snažnije organizacije sposobne da se suprotstavi naprednjacima. To bi, po njegovim rečima, bila Demokratska unija sa zajedničkim organima svih stranaka nastale iz nekadašnje DS, u kojoj bi se sačuvali različiti stranački identiteti, a time i povećao birački potencijal za smenu SNS, smatra Tadić. Nešto slično je prethodno, takođe u intervjuu za Danas, izjavio Zoran Živković, lider Nove stranke, rekavši da će DS, SDS i Nova ići na saradnju koja je više od koalicije a manje od ujedinjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari