Stojanović: Vlast je svesna da svako popuštanje ruši njenu lažnu piramidu moći 1Foto: FoNet Božana Pavlica

Vlast je svesna da svako popuštanje ruši njenu lažnu piramidu moći, rekla je danas istoričarka Dubravka Stojanović, komentarišući odluku opozicije da ne razgovara s vlašću dok se ne ispune svi zahtevi s protesta, a vlast neće da ispuni nijedan.

Ona je u intervjuu Insajderu rekla da je u pitanju izvesna vrsta „pihtijaste vlasti, koju nemate s koje strane da uhvatite“.

„Vi nemate institucije, prema tome kroz njih ne možete ništa. Opozicija je tražila da Skupština raspravlja i evo raspravlja, ali je jasno pokazano da institucionalnog puta u rešenje krize nema. Na ovaj tip vlasti, autoritaran ili totalitaran, ne utiču apeli građana“, ocenila je Stojanović.

Navela je da je nasilje u Srbiji vidljivo svuda i da je sasvim jasno da je vlast ta koja emituje govor nasilja i da sama počiva na njemu, jer je to način na koji oni vladaju.

„Skupština je mesto nasilja, institucije koje moraju da budu upravo brana nasilju“, navela je Stojanović i ocenila da „vlast neprekidno šalje poruku da je svima sve dozvoljeno“.

Govoreći o protestima koji se već skoro dva meseca održavaju u Srbiji, Stojanović je rekla da je masovnost vrlo značajna i da to više plaši vlasti.

„Osećaj moći koji imate kad vidite beskonačnu reku ljudi je nešto što jako oslobađa i daje snagu svakom pojedincu“, rekla je istoričarka.

Ona je istakla da je uvek problem ako postoji mnogo zahteva s protesta.

„Svi znamo da sve zavisi od Aleksandra Vučića, pa ovi građani imaju jedan zahtev – Vučiću odlazi, ali svi takođe znaju da on neće otići i svi znaju da zahtev ne mogu biti izbori. Potrebno je mnogo zahteva da se ispuni da bi ti izbori bili koliko toliko ravnopravni“, kazala je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari