– Pokret Samoopredeljenje najavio je da će, ukoliko Vlada Kosova pristane da formira zajednicu srpskih opština na KiM, organizovati „do sada najradikalnije proteste, na ivici rata“. Da li je to novi talas srbofobije zbog suda za ratne zločine na KiM ili i zavođenje discipline u samom Samoopredeljenju, jer se u prištinskim političkim krugovima spekuliše da je pacifikacija ovog pokreta, na kojoj je poslednjih godina najviše radi Vašington, na prekretnici?

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Politički analitičar Fatmir Šeholi ne isključuje ni jednu od ovih mogućnosti i upozorava da su ovake izjave „veoma opasne“, jer dolaze iz treće po snazi stranke u kosovskom parlamentu. Potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović, smatra da vlada mora da spovede sve obaveze iz Briselskog sporazuma, uključujući i ZSO; a da Samoopredeljenje „koristi tešku socijalnu situaciju na KiM za skupljanje političkih poena širenjem neprijateljstva prema Srbima“.

– Ne želim da ulazim u kućne stvari Samoopredeljenja, koje je svesno slabog odziva na poslednjim protestima i sada mobiliše ljude šireći srbofobiju. Na KiM postoji jaka struja u političkim strankama, ali i u javnosti koja se opire svemu što je u interesu Srba. Ovo što oni rade, izlazi iz okvira opozicionog delovanja, ali to u javnosti niko ne kritikuje. Izjave lidera Samoopredeljenja neodgovorne su i opasne, zbog čega verujem da će nadležne bezbednosne institucije reagovati – kaže Stojanović za Danas.

Šeholi smatra da su poslednje izjave o „protestu sve do rata“ najopasnije otkad Pokret postoji. On se nada da je reč o „izolovanim glasovima unutar Samoopredeljenja, jer su nespojivi sa urbanim i građanskim političim konceptom koji zastupaju neki drugi članovi Pokreta poput Špena Ahmetija, Iljira Dede i jednog broj njegovih poslanika“.

– ZSO je međunarodna obaveza i plod Briselskog sporazuma, čiji je deo i Vlada Kosova. Opozicija može da bude protiv toga, ali mora da zna da su Srbi ravnopravni građani republike Kosovo. Ovakvim izjavama, koje idu u prilog najradikalnijim konceptima, ne treba dolivati ulje na vatru, jer Kosovo već „vri“ zbog očekivanja na vrh bivše OVK odgovara pred specijalnim sudom za ratne zločine, zašta ZSO nije kriva – objašnjava Šeholi za Danas.

Generalni sekretar Samoopredeljenja Dardan Molicaj najavio da će u slučaju da zvanična Priština prihvati ZSO, organizovati „najradikalnije ikad viđene proteste – blokadu institucija i života građana na celom Kosovu“.

Prema agencijskim vestima, tenzije u Prištini zbog mogućih spiskova optuženih kosovskih političara, koji bi mogli da se nađu pred specijalnim sudom, narasle su do svađa i među novinarima. Prištinski novinar Miliam Zeka, koji je nedavno objavio spisak „jednog broja optuženih za ratne zločine nad Srbima“, pozvao je na TV duel direktora kosovske TV Kljan Batona Hadžiua, zbog tvrdnje da je ta „lista obična medijska spekulacija“. Tamošnji mediji prenose da je Zeka tražio od Hadžiua da, ukoliko se ispostavi da spisak postoji, podnese ostavku i da se nikada više ne bavi medijima“.

I dalje muke sa tablicama

Šef prištinskog tima za tehničke pregovore o osiguranju Rahim Pacoli najavio je juče da bi kosovska vlada mogla da „uvede problem tablice za automobile sa sa srpskim tablicama kad ulaze na Kosovo, ukoliko Srbija do 1. septembra ne ukine problem tablice za kosovska vozila sa RKS tablica. Sporazum o osiguranju, posle odlaganja sprovođenja dogovorenog za 24. jul, stupio je na snagu pre dva dana. Beograd tvrdi da u Srbiji bez KiM važi samo za vozila sa „KS“ i srpskim registarskim tablicama. Pacoli kaže da zbog toga vlasnici automobila sa RKS tablicama „prilikom ulaska u Srbiju plaćaju dnevnu polisu osiguranja od 547 dinara, uz određene takse u visini od 1.336 dinara, u koje su uračunate i probne tablice“, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari