Stoltenberg: Nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice 1Foto:Beta-AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da nema dokaza o povlačenju ruskih snaga sa ukrajinske granice i da je Rusija i dalje sposobna da pokrene „potpunu invaziju na Ukrajinu bez upozorenja“.

Rusija je u utorak i ponovo u sredu objavila kraj nekih vojnih vežbi, uključujući i na poluostrvu Krim, uz video snimak na kojem se, kako se kaže, vide vojne jedinice kako se vraćaju u svoje matične baze.

Stoltenberg je novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO rekao da kretanje ruskih snaga ne potvrđuje povlačenje, kao i da je u prethodnim prilikama Rusija povlačila trupe sa određene lokacije, ostavljajući opremu na mestu kako bi lako mogla da ponovo tu vrati trupe.

On je rekao da je suprotno viđenju stvarnog povlačenja, NATO video kako Rusija nastavlja svoje vojno jačanje, dodavši da se nada da će Rusija odlučiti da se uključi u dijalog i „izabrati diplomatiju umesto konfrontacije“, preneo je Glas Amerike.

Stoltenberg je ponovio da samo 30 država članica NATO može odlučiti koje nacije ispunjavaju uslove da se pridruže alijansi.

„Rusija ne odlučuje ko će biti član NATO ili ne“, rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari