Jens Stoltenbergfoto EPA-EFE/MORRIS MACMATZEN / POOL

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je održavanje mirnog i bezbednog okruženja na Kosovu ključno za stabilnost regiona Zapadni Balkan.

Stoltenberg je u videu koji je objavio na društvenoj mreži Iks (X) izjavio da raste napetost u regionu Zapadni Balkan ali i da je sada svet opasnije mesto.

„Tu je sveobuhvatni rat u Evropi i novi rat na Bliskom istoku. Napetosti na Zapadnom Balkanu rastu. Brutalni terorizam se nastavlja, a klimatske promene izazivaju sukobe. Ne može biti bezbednosti bez jake odbrane. A nema jake odbrane bez sposobne vojske“, rekao je on.

Generalni sekretar je dodao da je zbog toga NATO dodatno ojačao odvraćanje i odbranu, ima više trupa u visokoj pripravnosti i povećao potrošnju na odbranu kako bi očuvao mir a ne izazvao rat.

„Prošlog meseca obišao sam vojnike KFORA koji se nalaze na severu Kosova. Pomaganje da se održi mirno i bezbedno okruženje na Kosovu ključno je za stabilnost regiona Zapadni Balkan“, rekao je on.

NATO je poslao stotine dodatnih vojnika u svoju mirovnu misiju na Kosovu KFOR nakon što su izbili nemiri u četiri opštine na severu posle preuzimanja dužnosti albanskih gradonačelnika i incidenta u Banjskoj kada je došlo do sukoba između Srba i kosovske policije.

NATO misija trenutno ima više od 4.600 vojnika na Kosovu. Krajem prošlog meseca Stoltenberg je obećao da će Alijansa učiniti sve da održi mir u regiji Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari