Štrahe: Moj stav o Kosovu se nije promenio 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bivši vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe, kojeg je afera „Ibica“ koštala mesta u Vladi i funkcije predsednika Slobodarske partije Austrije (FPO), vraća se u austrijsku politiku kao nosilac liste „Tim HK Štrahe“ na bečkim izborima zakazanim za 11. oktobar ove godine.

U razgovoru za Novi magazin Štrahe kaže da što se tiče Kosova njegov stav se nije promenio i da je Kosovo deo Srbije.

Dodaje da je, prema njegovom mišljenju, za sever Kosova potrebno rešenje nalik onome u Južnom Tirolu. Takođe, smatra prihvatljivim rešenjem i promenu granica, ali samo ukoliko se obe strane slože u okviru pregovora.

Govoreći o odnosu sa srpskom zajednicom u Austriji i Srbijom Štrahe ističe da je on uvek bio u prijateljskim odnosima sa Srbima i Srbijom.

„Kandidat Tima HK Štrahe na bečkim izborima za gradsko veće je Zoran Kovačević, policajac bosansko-srpskih korena. On se kandiduje za istaknuto i perspektivno mesto na predstojećim izborima.

Smatram da je to jasan signal svima onima koji su migrantskog porekla, a kojima smo pružili toplu dobrodošlicu u Beč i Austriju, da treba da podrže svoj novi dom i da ujedno ne zaborave svoje korene. Za vas smo mi politički dom“, naglašava Štrahe.

Kao glavno težište njegove stranka na predstojećim izborima Štrahe navodi da se oni zalažu za socijalnu pravdu, štednju, veću sigurnost, borbu protiv radikalnog islama i više direktne demokratije.

„Lude ideje crvenih i zelenih, moraju biti stvar prošlosti”, dodaje Štrahe.
O mogućim rezultatima na izborima Štrahe kaže da je raspoloženje neverovatno dobro, tako da neuspeh nije opcija.

“Uvereni smo da iako prvi put izlazimo na izbore da ćemo osvojiti pet posto. Iznenađenje u vidu dvocifrenog procenta bi bilo poželjno, ali to bi izazvalo politički zemljotres u Austriji”, ukazuje je Štrahe.

O mogućim koalicijama posle izbora naš sagovornik kaže da su one moguće ali po određenim pitanjima i prilikom realizacije određenih aktivnosti i sa pozicije opozicije. “Iznad svega, bićemo snažna opozicija budućoj vlasti u Beču.

Samo jedna jaka socijalno-društvena i domaća stranka, poput Tima HK Štahe može da se suprotstavi fantazijama i svemoći socijalista. Budno ćemo pratiti gradonačelnika Beča Ludviga i njegove saradnike kako bismo Beč učinili boljim”, dodaje on.

Govoreći o Beču i sigurnosti istakao je da su nedavno imali na ulicama sukobe ljudi koji ne pripadaju evropskom regionu.

“Imamo decu koja ne govore nemački, žene koje se više ne mogu slobodno i sigurno kretati. Ovo više nije naš Beč. Ne želimo islamizaciju Austrije i zbog toga tražimo da imigracija bude ograničena na one ljude, koji se integrišu i identifikuju sa našim načinom života, tradicijom i hrištaćnskom kulturom.

Srpska zajednica je ovde primer za sve to”, zaključuje Štrahe.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se pomere izbori zbog koronavirusa naš sagovornik ističe da je to nezamislivo i da bi to bio političko-demokratski skandal.

“Neshvatljivo je i neverovatno šta je sve urađeno pod okrivljem korone. Između ostalog, osnovna ljudska prava su narušena. Odlaganje izbora bi bilo poput ukidanja demokratije”, naglašava Štrahe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari