Strani mediji o izborima u Srbiji: Uprkos Vučićevoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS 1Izborno mesto 7 i 8 Branko Bjegović, opština Crveni krst u Nišu, gde je izlaznost najmanja Foto: Z. Miladinović/Danas

Vanredni parlamentarni izbori koji se danas održavaju u Srbiji se tumače kao pokušaj šefa države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) da obezbede još jedan četvorogodišnji mandat, pošto su im dva masovna ubistva u maju poljuljala popularnost, navodi Rojters.

Podseća se da je ubistvo 18 osoba, uklučujući devet učenika osnovne škole, izazvalo ulične proteste koji su uzdrmali vlast Vučića i SNS, kao i da je nezadovoljstvo povećano visokom inflacijom.

Opozicione partije i nevladine organizacije su optužile Vučića i SNS za podmićivanje birača, gušenje medijskih sloboda, nasilje nad protivnicima, korupciju, povezanost sa organizovanim kriminalom.

Današnji parlamentarni izbori su peti od 2012. godine, a istovremeno se održavaju i lokalni izbori u većem broju opština, Beogradu i za parlament u Vojvodini.

U vesti AP se navodi da su današnjem glasanju prethodili izveštaji o značajnim nepravilnostima tokom predizborne kampanje i da se očekuje da će se glavno nadmetanje voditi između SNS i koalicije Srbija protiv nasilja.

Očekuje se da će Srbija protiv nasilja predstavljati najveći izazov za SNS na izborima za Skupštinu Beograda, gde bi pobeda opozicije ozbiljno narušila Vučićevu vlast u zemlji.

Najveće agencije za istraživanje javnog mnenja su se uzdržale od objavljivanja predizbornih anketa, navodeći kao razlog strah glasača i polarizaciju unutar biračkog tela, konstatuje AP.

Nemački državni radio Dojčlandfunk navodi da se Vučić snažno mešao u kampanju i da je „njegova vlada unapred masovno delila novac“.

I zbog tih predizbornih poklona očekuje se izvesna pobeda SNS, uprkos inflaciji i višemesečnim protestima.

Vučić je iskoristio 10 godina na vlasti da učvrsti kontrolu nad Srbijom. Kritičare i proteste odbacuje kao stranu zaveru, ocenjuje radio Dojčlandfunk.

List Frankfurter Rundšau piše da je srpske građane ophrvala strašna inflacija, kojoj se Vučić suprotstavlja deljenjem predizbornog novca raznim grupama.

Uprkos Vučićevoj pomoći, ne može se isključiti pad rezultata SNS na nacionalnom nivou.

Međutim, promena vlasti je malo verovatna, između ostalog i jer će neke desničarske partije ostati ispod cenzusa, procenjuje frankfurtski list.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari