Mnogo veće interesovanje inostranih novinara koji su dolazili sa povodom u Srbiju, bar prema broju onih koji su se akreditovali, bilo je kada je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, nego poslednjih dana zbog hapšenja Ratka Mladića, ističe za Danas Zorica Povrenović iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.


Prema njenim rečima, Sektoru za medije ovog ministarstva, kao jedinom mestu za akreditovanje stranih novinara, prijavio se ovih dana samo jedan novinar iz inostranstva, koji tek treba da dođe u Srbiju kako bi radio reportažu povodom hapšenja Mladića. S druge strane, kako kaže, kada je uhapšen Karadžić, osim stalno akreditovanih inostranih novinara, za taj događaj u svega nekoliko dana privremeno se akreditovalo oko 30 stranih medija.

– Moguće je da ima i onih koji su došli u Beograd poslednjih dana, ali da se nisu akreditovali. Pritom, ne treba zaboraviti da su tu i novinari koji imaju status stalnih dopisnika u Srbiji, kojih je više od 200 – objašnjava Povrenovićeva.

Ona dodaje da su svi strani novinari dužni da se akredituju u Ministarstvu kulture, jer je ova akreditacija „praktično njihova dozvola za rad i legalno obavljanje njihove novinarske delatnosti na teritoriji Srbije“.

– Ukoliko se strani novinari ne akredituju, dovode sebe u situaciju da ne obave zadatak zbog kojeg su došli, odnosno da ne mogu izveštavati bez akreditacije sa određenih skupova. Takođe, bez naše akreditacije, onemogućen im je ulazak u institucije Vlade Srbije, kao mesta njihovog izveštavanja, bilo da je reč o konferencijama za novinare ili nekim drugim manifestacijama – ističe Povrenovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari