Stranke desnice traže posebnu sednicu parlamenta o situaciji na KiM: Vučićeva politika doživela potpuni krah 1foto FoNet Aleksandar Barda

Zbog dramatične situacije na Kosovu i Metohoji, desno orijentisane parlamentarne stranke ponovo traže od predsednika parlamenta, Vladimira Orlića hitno zakazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na temu bezbednosne situacije na KiM.

Istovremeno ove stranke traže i hitno zakazivanje vanredne sednice resornog skupštinskog odbora, jer ova situacija nadilazi ingerencije i sposobnosti jednog čoveka, ili jedne institucije. Istovremeno smatraju i da pored Aljbina Kurtija, krivicu za eskalaciju nasilja na KiM, podjednako snose Aleksandar Vučić i NATO.

Vojislav Mihailović, poslanik i lider POKS-a, napominje za Danas da je politika predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji doživela potpuni krah.

„Jasan je učinak njegove jedanaestogodišnje vladavine, ako se uzme u obzir da su Srbi prilikom njegovog preuzimanja vlasti imali svoju policiju, sudstvo i zdravstvo, a sada nemaju ništa od toga. Administrativna linija između tzv.Kosova i Srbije, sa ulogom graničnih prelaza uvedena je za vreme njegove vladavine, kao i gubitak Gazivoda i uvođenje telefonskog prefiksa za lažnu državu. Srbi su ostavljeni na milost i nemilost albanskih secesionista, bez ikakve zaštite države Srbije. Osim praznih reči, država im ne garantuje nikakvu bezbednost“, ističe Mihailović.

Dodaje da je licemerno Vučićevo ponavljanje u svrhu predizborne kampanje, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, kada je to već de fakto učinio prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma i plana njegove implementacije.

„Prema ovom planu on je već priznao lične karte tzv.Republike Kosovo, a do kraja godine pasoše, kao i sva druga dokumenta. Takođe, obavezao se da će priznati teritorijalni integritet i neće biti smetnja za njeno pristupanje međunarodnim organizacijama. I zato mi već šest meseci tražimo da se u Skupštini Srbije razgovara o ovom protivustavnom sporazumu, ali njegova vlast beži od toga“, napominje lider POKS-a.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije da je jedini krivac za nvonastalu situaciju u Banjskoj Aljbin Kurti, premijer Kosova, Boško Obradović, lider i poslanik Dveri kaže da je više krivaca.

„Krivica i odgovornost za trenutno užasno bezbednosno stanje na KiM ide ovim redosledom: NATO okupatori, albanski teroristi, Vučićev režim koji je prihvatio razne protivustavne briselske sporazume i povukao državu Srbiju sa severa KiM. Srbi na KiM su prepušteni samima sebi i iznevereni od aktuelne vlasti u Beogradu koja je toliko puta obećala da će ih zaštititi i to nije učinila“, ističe Obradović i dodaje da stranke Dveri osim sednice parlamenta i resornog odbora od državnih vlasti zahtevaju i da iznova zatraže povratak pripadnika srpskih vojnih i bezbednosnih snaga na KiM, što omogućava Rezolucija 1244 SB UN.

On tvrdi i da predstavnici lažne države Kosovo na čelu sa Aljbinom Kurtijem već dugo i kontinuirano napadaju Srbe u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. U prilog tome, kako kaže, govore informacije sa terena da su separatističke institucije u Prištini ove četiri opštine proglasile „zonom antiterorističke operacije“.

„Očito je da na taj način žele da izvrše nove represije nad Srbima, da ih hapse, maltretiraju i izvrše etničko čišćenje. I zato postavljamo i pitanje Vladi Srbije- imate li bilo kakav- plan za zaštitu srpskog stanovništva, koje je svakodnevno izloženo brutalnoj represiji albanskih separatista, kaže lider Dveri .

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, kaže za Danas da gospodari rata i mira na Kosovu i Metohiji nisu Vučić i Kurti, već Brisel i Berlin – koji predstavlja glavni oslonac za ekstremističku politiku Aljbina Kurtija.

„Sinoćnje obraćanje predsednika države bilo je više informativno nego političko, bez ikakvih jasnih smernica državne politike i pozicije u narednom periodu. Ana Brnabić juče je saopštila javno da Kurtijevo nasilje ima vetar u leđa od strane EU i SAD, a ta izjava nažalost prošla je iznad radara dela medija. Ona je time priznala da je spoljna politika SNS – SPS, koja je sve karte stavila na EU integracije, doživela totalni poraz i zato je vreme da kompletna vlada podnese ostavku na čelu sa njom, a Srbija mora što pre ići na vanredne parlamentarne izbore“, kaže Stamenkovski.

Ona napominje da je ovo situacija čija vanrednost nadilazi ingerencije i sposobnosti jednog čoveka, ili jedne institucije.

„Ovo zahteva uključivanje svih, ali prethodno moramo dobiti novi sastav Skupštine i Vlade, koji će biti odraz izborne volje u skladu promenjenim okolnostima. Ne možemo više čekati i gledati „one man show“ press konferencije predsednika Republike. Svi državni kapaciteti moraju biti mobilisani na viši politički nivo u skladu sa Ustavom. Ili smo država ili nismo“, poručuje Stamenkovski.

Miloš Jovanović, poslanik i predsednik Novog DSS, kaže da njegova stranka još od februara meseca i prihvatanja francusko- nemačkog sporazuma traži posebnu sednicu parlamenta o situaciji na KiM, ali da je sada mnogo važnije da se ide na izbore i da se promeni vlast, jer je to uslov za svaku promenu u državi.

„Jučerašnji tragični događaji na Kosovu i Metohiji u kojima su se secesionističke snage, na žalost i našu sramotu, efektivno suprotstavile srpskim građanima i srpskom narodu, samo su potvrdili pogubnost kosovske politike koja se u kontinuitetu vodi bezmalo petnaest godina. Stalni ustupci secesionistima iz Prištine, sistemska razgradnja države Srbije na Kosovu i Metohiji i neprestano povlačenje linija odbrane zarad nekakve umišljene bolje „evropske“ budućnosti zemlje, samo su doveli do jačanja snaga i legitimiteta albanskih secesionista“, napominje Jovanović.

Prema njegovim rečima jedna važna činjenica se pri tome zaboravila- za narod koji više ne pokazuje spremnost, volju ili želju za borbom ne postoji, niti može postojati dobra i bolja budućnost. Budućnost takvog naroda se samo može ogledati u polaganom, neslavnom i sigurnom nestajanju.

„Zato je danas poslednji čas da se izvrše korenite promene u zemlji. Potrebno je jačati a ne uništavati institucije, potrebno je državu vratiti pravu; potrebno je zemlji vratiti demokratiju. Potrebno je vratiti samopouzdanje i dostojanstvo jednom slavnom narodu; potrebno je povratiti istinsku nacionalnu ambiciju. Potrebno je, konačno, znati šta je naše i beskompromisno ga braniti.

I sve je to potrebno činiti sa punom svešću da ne postoji lak put, niti da postoje prečice kao i da je odgovornost za budućnost Srbije i srpstva na svima nama podjednako. Neka ovo strahovito nacionalno poniženje koje smo juče doživeli i srpske žrtve koje danas brojimo ne budu uzaludni. Neka budu okidač nužnih promena koje su pred nama“, zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari