Stranke levice i desnice još ne razmišljaju o novim koalicijama: Čeka se novi talas opozicione saradnje 1Foto: Medija centar

Nema za sada bilo kakvih razgovara na levici o budućim koalicijama, iako postoji realna mogućnost da beogradski izbori, koje je obećao Aleksandar Vučić, budu održani za nekoliko meseci. I dok jedni tvrde da je rano za razgovore o udruživanju, drugi ponavljaju da su spremni za uže, ali i šire koalicije sa svima koji žele smenu „ove štetočinske vlasti“. Ni stranke desnice još ne planiraju nova udruživanja.

Nema razgovora DS  i NDBG

Iako se već izvesno vreme spkuliše da su Demokratska stranka i pokret Ne davimo Beograd sve bliži i da je možda na pomolu nova koalicija, Dragana Rakić, zamenica predsednika DS kaže da ni sa NDBG, niti sa bilo kojom drugom opozicionom strankom za sada nije bilo razgovora na temu budućih koalicija.

“ Demokratska stranka će biti spremna i za uže ideološko-programsko udruživanje, ali i za širu koaliciju kako bismo smenili ovu štetočinsku vlast. Što se tiče uže koalicije udruživaćemo se sa strankama koje su proevropske orijentacije i koje su oštra opozicija režimu Aleksandra Vučića. To su naše crvene linije, što se tiče uže ideološko-programske koalicije“, ističe Rakić.

Demokratska stranka, kako kaže, ima normalnu i korektnu komunikaciju sa svima u opoziciji kako u Parlamentu, tako i van njega. Podseća da demokrate od 2018. godine deluju integrativno na opozicionoj političkoj sceni i okupljaju sve one koji su za suštinske promene.

„Većina građana Srbije želi dubinske i korenite promene u društvu, ali nisu stranački opredeljeni. Zato mi političari imamo dužnost i odgovornost da ostavimo naše različitosti po strani i da okupimo tu većinu i zajedički menjamo Srbiju iz korena. Moramo pred građane izaći sa jasnom alternativom ovom kriminalnom režimu Aleksandra Vučića i ponuditi građanima drugačiju politiku koja im garantuje bolji i bezbedniji život“, napominje Rakić.

Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke „Zajedno“, tvrdi da će o novim koalicijama biti razgovora kada za to dođe vreme, ali da su za Zajedno prihvatljivi svi na levici koji dele njihova uverenja.

„Zajedno smatra da je neophodno brzo rešenje pitanja KiM. To rešenje je moguće kao deo velikog, strateškog, dogovora sa Zapadom o celom zapadnom Balkanu. Cilj je potpuno uklanjanje rizika od vojnog sukoba u regionu i otvaranje realne i jasne perspektive snažnog ekonomskog razvoja i dobrog života za svakog čoveka na ovom prostoru. Strateški dogovor sa Zapadom može dovesti do rešenja koje je održivo za Srbiju, ali i za svakog drugog na ovom prostoru. Sa svakim na levici ko deli ovakva uverenja Zajedno će praviti politički savez,“ ističe Zelenović.

Prema njegovim rečima politika koja se artikuliše na desnici vodila bi Srbiju ka održavanju zamrznutog konflikta na KiM. A zamrznuti konflikt zakonomerno bi vodio ka pojačanom iseljavanju iz zemlje, ekonomskom propadanju i na kraju, potpunoj depopulaciji.

„Oružani sukob, po mom uverenju, vodi nas u rizik da naša zemlja, ovakva kakva je, prestane da postoji“, napominje Zelenović.

Lazović: Nadamo se novom talasu opozicione saradnje

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, ističe za Danas da je rano govoriti o koalicijama i da to pitanje još nije razmatrano, ali da je NDBG otvoren za dogovore o specifičnim pitanjima sa programski bliskim strankama.

„Mi se nadamo jednom novom talasu opozicione saradnje i na tome radimo i u Skupštini. Sa svim opozicionim organizacijama sarađujemo na tehničkom nivou i zadovoljni smo saradnjom. Naravno mi se ne slažemo politički oko svega, ali smatramo da je važno da se i o razlikama i o onome o čemu se slažemo, nesmetano razgovara u Skupštini, a ne da ovu najvažniju instituciju zloupotrebljava SNS“, objašnjava Lazović i dodaje da su spremni da podrže svaki dobar opozicioni predlog.

I dok opozicija na levici čeka novi momenat za udruživanje, pet stranaka parlamentarne desnice udružilo se oko Proglasa o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno – pravni poredak Srbije, ali i one tvrde da to okupljanje nema nikakve veze sa predizbornim koalicijama.

„Ovo okupljanje za odbranu KiM trenutno nema nikakve veze sa predizbornim koalicijama, već upravo sa saradnjom oko jedne konkretne teme od prvorazrednog nacionalnog i državnog interesa. Ima još takvih tema oko kojih možemo sarađivati i Srpski pokret Dveri je potpuno otvoren u tom pravcu“, ističe Obradović.

On, međutim, ne isključuje buduće predizborne i postizborne koalicije, ali da trenutno to nije tema.

„Svakako očekujem da ova četiri opoziciona poslanička kluba zajednički nastupe po pitanju KiM u Narodnoj skupštini, a razgovaraćemo i o drugim oblicima zajedničkog javnog nastupa. Ovo je vreme za sabiranje nacionalnih snaga i ujedinjavanje svih srpskih patriota. Zato su Dveri inicirale formiranje Patriotskog bloka pre izbora, jer u tom ukrupnjavanju vidimo budućnost srpske političke scene. Samo zajedno možemo uspeti i izvršiti uticaj na srpsku politiku“, objašnjava Obradović.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, kaže da se stav njegove stranke oko eventualne buduće saradnje nije promenio i da je NS spremna da sarađuje sa svim onim strankama koje ne sarađuju niti planiraju da sarađuju sa režimom koji predvodi Aleksandar Vučić.

Podseća da je Narodna stranka podržala proglas o odbrani Kosova i Metohije, a koji su izdali srpski akademici i intelektualci. Taj proglas su podržale i druge parlamentarne stranke kojima je ovo pitanje važno, a kako kaže, da je pameti i odgovornosti, bilo bi postignuto nacionalno jedinstvo oko ove teme.

„Mi u Narodnoj skupštini nastupamo samostalno, odgovorno i nastavljamo da budemo glas običnog naroda, koji jedva sastavlja kraj sa krajem i razmišlja kako da prezimi zimu. Nema svrhe nametati sada temu budućih blokova, jer te teme nameće režim kako bi zamajavao narod i skretao pažnju sa problema koje muče narod“, napominje Jovanović.

On ponavlja da će Narodna stranka sarađivati sa svima koji su protiv aktuelog režima, ali ne i sa Strankom slobode i pravde.

„Oni su se opredelili sa kim će da sede na kanabeu, spuštaju tenzije i kome će da pomažu, možda i nešto više, i za nas je to neprihvatljivo“, ističe poslanik Narodne stranke.

Danas je pokušao da sazna i da li SSP planira neke koalicije, obzirom da se približava vreme najavljenih beogradskih izbora, ali konkretan odgovor nismo dobili .

„Ne bih zaista to komantarisao. Hvala“, kratko je odgovorio Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari