Strik: Vučićeva pobeda dramatična vest za prava građana 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Vučićeva pobeda je dramatična vest za prava građana, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i jedinstvo protiv Putina, ocenila je Tineke Strike, holandska evroparlamentarka iz redova Zeleni/EFA.

Evropska komisija, napisala je na Tviteru, mora pojačati podršku manjinama, nezavisnim sudovima i medijima i zaštititi druge zemlje zapadnog Balkana od ovog uticaja koji izaziva podele.

Holandska evroparlamentarka je i ranije kritikovala Srbiji ali i EU zbog povlaćenog odnosa prema Beogradu. Kako je navela u decembru, „uprkos tome što nije članica EU, Srbija ima jake veze unutar EU s obzirom na bliske veze između Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, mađarskog premijera. Oliver Varhelji, komesar EU za susedstvo i proširenje je Mađar i on takođe sprovodi agendu Budimpešte, povećavajući uticaj Srbije na politiku EU prema Zapadnom Balkanu“.

Veoma direktan primer ovog uticaja je, navela je tada, nastojanje Varheljija da otvori što više pregovaračkih poglavlja za Srbiju, uprkos potpunom odsustvu napretka u zemlji. Prema njenim rečima, Evropski parlament, Evropska komisija i države članice bi trebalo da se odupru ovim lobiranjima.

Strik je komentarisala i pobedu partije Fides Viktora Orbana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj ocenivši da je njegovom pobedom izgubila vladavina prava.

“Snažna evropska podrška građanima i njihovim pravima potrebnija je nego ikad. Pozivam Komisiju da prestane da finansira autokratiju i korupciju i da žestoko brani manjine i nevladine organizacije, nezavisne medije i pravosuđe”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari