Stručnjak iz Ukrajine: Vrlo je važno da dobijemo podršku Srbije 1Medija centar

Ukrajina i Srbija imaju dugu tradiciju odnosa i vrlo je važno za Ukrajince da dobijemo podršku u pravednoj borbi od svih naroda, uključujući i srpski, rekao je danas ukrajinski stručnjak za balkansku problematiku Oleksandar Levčenko na konfereneciji „Ukrajinsko-srpski odnosi – pogled iz Kijeva“.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač istakao je na konferenciji da je veoma značajna humanitarna i finansijska pomoć koju Ukrajina dobija od Srbije, ali da je “Ukrajini potrebno mnogo više”.

“Zahvalni smo na pomoći koju Srbija izdvaja od početka agesije, ali istovremeno borba i gubici su zarad naše zajedničke evropske budućnosti i pomoć koju očekujemo je značajno veća. Pre svega po pitanju davanja oružja, municije jer tokom zaštite teritorjelnog integriteta, nije potrebna samo humanitarna pomoć“, rekao je Tolkač.

On je istakao i da „Ukrajina kao demokratska zemlja, oduvek poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet drugih zemalja, i isto očekuje zauzvrat“.

Tolkač očekuje da Srbija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, jer je skoro jedina na Balkanu koja to nije učinila, a to bi značajno olakšalo poslovanje, uvoz i izvoz robe ukrajinskim biznismenima.

Oleksandr Levčenko rekao je da je vrlo važno to što su Srbija i Ukrajina nastavile da razvijaju odnose i u teškim vremenima.

„Naši bilateralni odnosi imaju jako dugu istoriju. Ja sam profesor istorije i moram da istaknem da počinju još od dolaska Srba na ove prostore. Govorim o tome da se danas ne percipira dovoljno to da su Srbi došli ona ovu teritoriju sa današnje teritorije Ukrajine“, rekao je Levčenko.

Kako kaže, nastavljen je razvoj odnosa u savremenoj istoriji, „a kada smo to krenuli, vremena nisu bila laka, početak devedesetih – prvo su bili konzulatrni odnosi, pa potom diplomatski“.

Vrativši se na istoriju odnosa Kijeva i Moskve, on je rekao je su nakon raspada Sovjetskog Saveza Ukrajina i Rusija imala jednako naoružanja, ali da je dogovor bio da „zbog bratskih odnosa, premestimo oružje u Rusku Federaciju“.

„Potpisali smo i Budimpeštanski memorandum, da predamo gomilu nuklearnog naoružanja, više nego što sada ima Kina, uz uslov poštovanja državne granice. Mi smo njima dali strateške bombardere, sa kojima oni nas sada gađaju“, rekao je Levčenko.

On je poručio da je upravo zato Ukrajini neophodna podrška svih zemalja, pa i Srbije, kako bi vratili sve svoje teritorije.

On je ukazao i na veliki uticaj medija, jer se, posebno u Srbiji, i dalje mnogi pozivaju na ruske izvore, koji šire ratnu propagandu.

„Zato moramo sruštii ovu rusku ideologiju i vratiti našu teritoriju, tražiti kompentaziju za naše srušene mostve, fabrike, a na sudovima je da rade da se ne bi opet krenula ratnohuškačka ideologija“, naglasio je Levčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari