Subotica: Nenad Kozomora novi-stari predsednik Izborne komisije 1Foto: J. Patarčić/Danas (arhiva)

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine grada Subotice, koja je trajala nešto duže od pet minuta, imenovani su članovi Izborne komisije koja će imati nadležnosti i u sprovođenju republičkih izbora.

Za predsednika je imenovan Nenad Kozomora, na predlog Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, a za njegovog zamenika Zoltan Šiplika, na predlog Odborničke grupe „Savez vojvođanskih Mađara“.

Prema novom Zakonu o lokalnim izborima, koji je usvojen u Skupštini Srbije prošlog petka, proglašen u ponedeljak, a stupio na snagu u utorak, u onim lokalnim samoupravama koje imaju od 100 do 500 hiljada građana sa pravom glasa na svojoj teritoriji, Izborna komisija u stalnom sastavu ima predsednika, zamenika, 10 članova i 10 zamenika članova.

Članovi i zamenici članova Izborne komisije imenuju se na predlog odborničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u ukupnom broju odbornika koji pripadaju odborničkim grupama.

Subotica: Nenad Kozomora novi-stari predsednik Izborne komisije 2
Veljko Vojnić, foto: J. Patarčić

Novina je to da se odborničkom grupom, u smislu predlaganja članova i zamenika članova Izborne komisije, smatraju i odbornik pojedinac ili grupa odbornika koja broji manje od onog broja odbornika koji je potreban za formiranje odborničke grupe.

“To se razlikuje od prethodnog sastava Izborne komisije, kada su samo one odborničke grupe, koje su formirane kao takve, imale svoje predstavnike u Izbornoj komisiji. Sada, po novom zakonu imamo novo rešenje, a to je da svaki predstavnik u lokalnom, pokrajinskom i republičkom parlamentu ima pravo da ima svog predstavika u Izbornoj komisiji”, obrazložio je Veljko Vojnić iz Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Tako u sastavu nove Izborne komisije Srpska napredna stranka ima deset članova, Savez vojvođanskih Mađara sedam, a po jednog člana Socijalistička partija Srbije, Vojvođanski front, Pokret za građansku Suboticu, Savez bačkih Bunjevaca i Ruska stranka.

Predlog je jednoglasno podržalo 58 odbornika, a zasedanje je proteklo bez rasprave.

“Pre dva dana smo imali sednicu saveta za usaglašavanje, gde su bili prisutni svi članovi i predsednici odborničkih grupa. Dogovorili smo se da neće biti rasprave i da se ova sednica neće koristiti za predizborne svrhe, jer se radi o tehničkom pitanju. Pošto su se svi držali tog dogovora, zahvaljujem se predstavnicima odborničkih grupa na otvorenosti i opoziciji na konstruktivnosti”, kazao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, na kraju zasedanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari