Subotica: Još jedan prelazak iz SPS u Pokret socijalista 1Foto: Natalija Jakovljević

Na današnjoj sednici je odbornica Skupštine grada Subotice, Nataša Dujić, napustila odborničku grupu Socijalističke partije Srbije (SPS), sa čije liste je izabrana, i pristupila Pokretu socijalista.

“Moj prelazak i generalno istupanje iz prethodne odborničke grupe je zbog toga što sam prave ideje za levičarska prava i borbu prepoznala u Pokretu socijalista i u narednom periodu ću iste zastupati”, navela je Dujić.

Vlast i opozicija su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice imali različita mišljenja o određenim nepravilnostima u raspolaganju javnim novcem koja su predstavljena u izveštaju budžetskog ispektora.

Kako se navodi, nepravilnosti su mahom formalno-pravne prirode, dok budžet nije oštećen.

U izveštaju budžetskog inspektora koji je bio na dnevnom redu današnje sednice, „određenih nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem je bilo, ali bez prekršajne ili krivične odgovornosti u kontrolisanim korisnicima budžetskog novca u Subotici“.

Inspektor je obavio kontrolu više subotičkih javnih preduzeća, ustanova i drugih budžetskih korisnika, a predložene su preporuke za otklanjanje uočenih nepravilnosti.

Odbornica Pokreta građanske Subotice (PGS) i članica Demokratske stranke Srbije (DSS), Jelica Santrač, kaže da građani moraju znati gde se odlivaju budžetske pare.

„Pored ostalog, videli smo da je u dva slučaja inspekcija ustanovila da je zastareo slučaj, da se tu sudski proces ne može ponovo ni pokrenuti, što je izuzetno loše za našu sredinu. U pitanju je Ženski fudbalski klub Spartak, što ne donosi dobro ni razvoju sporta Subotice, a ni mladima koji žele da učestvuju u javno-društvenom životu grada“, smatra Santrač.

Uprkos tome, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), Veljko Vojnić, ocenjuje da budžet nije oštećen budžet, iako ima nepravilnosti.

„Što se tiče rada u kulturi, u pozorištima, ima prekršaja, ali nisu izašli iz okvira odobrenih budžetskih sredstava, tako da je gradonačelnik odmah reagovao. I mi kao vlast imamo primebdi. Ne može slobodno da se tumači zakon i ne može da se radi bez pravilnika, mora sve tačno da se definiše“, napominje Vojnić.

Dodaje da su sve nepravilnosti već ispravljene, da „nema zaštićenih i da nikoga partijska knjižica neće spasiti od odgovornosti ako krši zakone“.

Ostale tačke dnevnog reda današnje sednice odnosile su se na kadrovska rešenja u nadzornim odborima javnih preduzeća i ustanova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari